Впрягаме дипломацията, за да си приберем Божков

Правосъдният министър е оптимист, че България ще получи Божков и останалите задържани

Впрягаме дипломацията, за да си приберем Божков | StandartNews.com

Чрез дипломация, а не по юридически път, България ще опита да върне бизнесмена Васил Божков от Обединените арабски емирства (ОАЕ), стана ясно от думите на правосъдния министър Данаил Кирилов в парламента.

Той уточни, че във ведомството му все още не са получени документите от прокуратурата. ОАЕ не е част Хагската конвенция за апостила и затова прокуратурата ще трябва да осигури в превод на арабски всички доказателства.

Кирилов обеща, че в рамките на 3 до 5 дни от получаването на документите в МП, те ще бъдат пратени на МВнР - единствената институция, през която ще върви комуникацията. Причината - България няма споразумение за правна помощ, а и такова е и законодателството в ОАЕ.

Кирилов е оптимист, че България ще получи Божков и останалите задържани и потвърди, че тези действия са в условията на реципрочност - т.е. София ще трябва да върне на ОАЕ лице, което бъде поискано.

В емирставата обаче няма закон, който да определя срок за отговора.

Кирилов припомни, че в последните години няма добри примери за предаване на лица между България и ОАЕ. Така през 2012 е имало искане екстрадиция за Христофорос Аманатидис - Таки, който не е върнат. След това от ОАЕ постъпило искане за двама техни граждани в България, като София е отказала предаването им.

Данаил Кирилов коментира и публикуваните записи, в които се чува гласът на президента и не намери нищо нередно в решението на наблюдаващия прокурор да ги оповести. Министърът обаче заяви, че само с тези доказателства трудно може да формира за себе си мнение има ли извършено престъпление.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай