ВКС: 30 години затвор за убиеца на Вероника

ВКС: 30 години затвор за убиеца на Вероника | StandartNews.com

Върховният касационен съд окончателно осъди рецидивиста Илиян Здравков на 30 години затвор за жестокото убийство на студентката Вероника Здравкова във Велико Търново.

Илиян насече с брадва момичето на 28 февруари до каменния мост на река Янтра. Той искал да обере младата жена и я проследил от денонощен магазин, където влязла да си купи цигари. Първо нанесъл удари в главата, счупил черепа й, а след това продължил да я удря в лицето, докато го направи на пихтия. Накрая Илиян взел дамската чанта на Здравкова, два мобилни телефона, портмоне с 25 лева в него, сребърни бижута, тоалетна вода и лични вещи на обща стойност 401,81 лева.

Родителите на момичето Надя и Трайчо Трайкови ще получат по 100 000 лева обезщетение, които съдът им присъди като частни обвинители и граждански ищци.

Пред ВКС Здравков поиска по-леко наказание, но съставът на съда прие доводите му за неоснователни. В мотивите на решението пише, че наказанието се явява съответно на извънредната тежест на престъплението и на изключителната обществена опасност на дееца, а претендираното намаляване на размера му би представлявало проява на необосновано снизхождение към подсъдимия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай