ВКС ще реши съдбата на Полфрийман до 2 месеца

Организирани от ВМРО недоволни от решението на Софийския апелативен съд протестираха пред Съдебната палата

ВКС ще реши съдбата на Полфрийман до 2 месеца | StandartNews.com

В рамките на следващите два месеца Върховният касационен съд (ВКС) ще се произнесе по искането на главния прокурор за възобновяване на делото за предсрочното условно освобождаване на австралийския гражданин Джок Полфрийман, който бе пуснат от затвора с решение на Апелативния съд - шест години и десет месеца преди края на 20-годишната му ефективна присъда за убийството на студента Андрей Монов.

Това е максималният срок, в който върховните съдии Бисер Троянов, Жанина Начева и Надежда Трифонова трябва да се произнесат по случая.

Решенията, които се очакват са - първо, по допустимостта на искането на главния прокурор, а ако то бъде допуснато, съдът трябва да се произнесе по същество дали делото да бъде възобновено.

Самият Джок Полфрийман отказа да присъства в съдебната зала, той се намира в дома за чужденци в Бусманци. В съдебната зала беше посланикът на Австралия в Гърция, който следи случая, журналисти, включително и от чужди медии, правозащитници и граждани.

Прокурор Николай Любенов доразви мотивите на главния прокурор - защо казусът трябва да бъде върнат в Софийския апелативен съд. Според него Българският хелзинкски комитет е основен застъпник за правата на Полфрийман и затова съдиите Калин Калпакчиев и Весислава Иванова, които са имали отношение с правозащитната организация, е трябвало да си направят отвод. И тъй като вътрешното им убеждение е било опорочено, е бил опорочен и крайният им съдебен акт. Затова прокуратурата настоя делото да бъде върнато на друг състав на Апелативния съд, който да реши дали да освободи Полфрийман.

Да отхвърли искането на главния прокурор като недопустимо или ако го допусне, да откаже да върне делото, настоя адвокатът на австралиеца Калин Ангелов и обясни защо клиентът му е предпочел да остане в дома за чужденци в Бусманци.

„Господин Полфрийман, като го попитах защо няма да дойде, той каза: „Аз наистина съм убеден левичар, но не обичам народния съд“. Вие можете ли да очаквате при такова искане, при ето това нещо, което тук виждаме - всички тези камери, нещо друго, освен народен съд“, каза Ангелов.

Определението на апелативните съдии Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева беше коментирано в парламента, във Висшия съдебен съвет и на улицата, включително с обидни определения и заплахи, особено към Калпакчиев и Иванова. Именно заради тяхното участие в съдебния състав Сотир Цацаров прати окончателното определение във Върховния касационен съд.

Днес недоволни от решението на Софийския апелативен съд протестираха пред Съдебната палата. Те бяха организирани от ВМРО.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай