Вторник,

Висшият съдебен съвет избира председател на Софийски градски съд

От: Администратор -
A
A
A

Висшият съдебен съвет избира днес нов председател на Софийски градски съд. За ръководния пост се борят двама магистрати - Светлин Михайлов (на снимката - вляво) и Евгени Георгиев (на снимката - вдясно).

Изборът за титуляр на най-големия окръжен съд у нас се забави с близо месец, заради провеждането на атестации на двамата кандидати - Светлин Михайлов и Евгени Георгиев.

Първоначално имаше и трети претендент – издигнатата от общото събрание на съда Величка Цанова, но тя оттегли кандидатурата си поради лични причини.

В края на януари стана ясно, че оценките и на Михайлов, и на Георгиев са много добри - съответно 99 и 100 точки. Съдия Светлин Михайлов вече е бил един мандат административен ръководител на СГС в периода 2004 - 2009 г.

Другият кандидат в процедурата – съдия Евгени Георгиев, е известен с активната си работа по въвеждането на медиацията у нас. Преди вота във ВСС на 20 февруари, СГС проведе свое общо събрание, на което двамата кандидати бяха изслушани от колегите си.

До избора на нов председател на СГС се стигна, след като предишният ръководител на съда Калоян Топалов изненадващо подаде оставка през октомври 2017 година.

Оттогава съдът е с временно изпълняващ функциите председател - съдия Десислава Попколева.

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет се състои от 14 членове и включва председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и на Върховния административен съд (ВАС).

На 12 февруари Общото събрание на СГС изслуша кандидатите за председател на Софийски градски съд – Евгени Георгиев и Светлин Михайлов. При проведеното тайно гласуване 44 съдии подкрепиха Евгени Георгиев, 25 дадоха своя глас за Светлин Михайлов, 13 съдии не подкрепиха никой от двамата, а 6 гласуваха и за двамата кандидати.

Тагове:

Препоръчани новини

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички