ВАС върна на ЦИК сигнала за агитацията на Атака

ВАС върна на ЦИК сигнала за агитацията на Атака | StandartNews.com

София. Централната избирателна комисия (ЦИК) отново ще трябва да разгледа сигнала на "Протестна мрежа" за неправомерна агитация на Атака. Това е постановил Върховният административен съд (ВАС) днес.

Сигналът бе подаден до Комисията за нарушаване на правилата за предизборна агитация, в който се посочва, че партията на Волен Сидеров разпространява на билбордове на телевизия "Алфа" и други носители за външна реклама агитационни материали с наименованието на партията и изображение на водача на листата за евроизборите, заедно с допълнително поставен номер 20, който съвпада с номера в бюлетината.

След сигнала ЦИК не предприе мерки, а от "Протестна мрежа", представлявана от Асен Генов и Сирма Мишева, обжалваха пред съда.

Според ВАС изложените от ЦИК мотиви са бланкетни, като направените изводи са неясни и са в противоречие със събраните доказателства.

ВАС посочва още, че действително в сигнала не се сочи правната норма, с която е въведена забрана за агитация върху билборд на телевизия "Алфа", но именно с оглед на пълното, всестранно и обективно изследване на всички обстоятелства от значение за изясняване на случая решаващият орган е следвало да извърши необходимите процесуални действия по изясняване на спорните обстоятелства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай