ВАС отхвърли жалбата на Алекс Алексиев

ВАС отхвърли жалбата на Алекс Алексиев | StandartNews.com

София. Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на Александър (Алекс) Алексиев срещу решението на ЦИК, която обяви за недействителна регистрацията му като независим кандидат за евродепутат. Това съобщи "Правен свят".

Съдът приема, че макар според Изборния кодекс само в два случая ЦИК може да се отклонява от общото правило, според което тя не може сама да обявява решенията си за недействителни, в конкретния случай следва да се приложи аналогия на закона(чл. 46 от Закона за нормативните актове). Аналогията е възможна поради сходността на случаите и поради съответствие с целта на закона. По силата на тази аналогия, ЦИК може и в непредвиден от Изборния кодекс случай сама да обяви решението си за недействително. Което ЦИК правилно е направила в случая с регистрацията на Алекс Алексиев, посочват правистите.

Съдът не приема, че има нарушение на Директивата, регулираща материята за изборите за членове на Европейския парламент. Директива 93/109/ЕО на Съвета от 06.12.1993 г. допуска националното законодателство да предвиди ограничение на пасивното избирателно право, свързано с "пребиваването" на съответния гражданин на територията на ЕС. Същевременно обаче, Изборният кодекс въвежда друг критерий, според който изискването кандидатът да е живял "най-малко през последните 6 месеца в Република България или в друга държава - членка на Европейския съюз", означава той да е бил "адресно регистриран" – по постоянен и настоящ адрес, на територията на България или в друга държава - членка на ЕС. Алексиев има постоянен адрес в България, но според ГРАО неговият настоящ адрес е в САЩ.

Алекс Алексиев живее постоянно в България повече от 2 години, каза свидетел по настоящото дело. Това обаче не бе взето от обвинението, което изтъкна, че липсва регистрация по настоящ адрес на Алекс Алексиев в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай