Петък,

ВАС отсъди срещу част от карантината

От: Рачо Рачев -
193
ВАС отсъди срещу част от карантината
A
A
A

Върховният административен съд обяви за нищожна заповед на министъра на здравеопазването от 26 март във връзка с карантинни мерки обявени в страната, съобщиха от пресцентъра на съда.

Делото е образувано по жалба на гражданин поставен при пристигането си в България под 14-дневна карантина. През това време той не е имал право да се върне на работното си място във Великобритания.

Въпросната заповед на министъра допуска изпълнението на няколко други заповеди. В съда са атакувани части от четири заповеди. Те предвиждат поставянето под карантина на лица пристигнали в страната от определени държави; събирането и посещението на повече от двама възрастни, както и продължаване на работа на стопанските обекти, при определени изисквания; условията за работа на водачи на тежкотоварни автомобили; както и заповедта, забраната за посещение на паркове и създаването на КПП-та с условия за преминаването им.

Според съда заповедта е нищожна, защото е издадена при липса на материална компетентност. По своето естество тя представлява разпореждане за предварително изпълнение на посочени в нея други заповеди, представляващи общи административни актове.

За министъра на здравеопазването липсват правомощия да се произнася по въпроса дали ще има предварително изпълнение на общи административни актове, тъй като това е предвидено директно в закона, посочва съдебния състав.

Определението на съда може да се обжалва.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички