Сряда,

ВАС блокира Методиката за дялово разпределение на топлото

От: Стандарт -
ВАС блокира Методиката за дялово разпределение на топлото
A
A
A

Тричленен състав на Върховния административен съд обяви за нищожни два текста от Методиката за дялово разпределение на топлинната енергия в сгради - етажна собственост, както и текстове от Наредба за топлоснабдяването. Делото беше образувано по жалби на три физически лица, съобщиха от съда.

Оспорените текстове от Наредбата за топлоснабдяването са издадени от некомпетентен орган, в случая - от заместник-министъра на икономиката и енергетиката, наредил и обнародването й в Държавен вестник, мотивира решението си ВАС. Според магистратите въпреки изричната заповед за заместване, заместник-министърът не е компетентен да издава подзаконови нормативни актове, тъй като законът изрично предвижда специалната нормотворческа дейност да се извършва от министър, пише dir.bg.

За издаването на новата Наредба за топлоснабдяването, както и за отмяната на действащата до 24.04.2007 г. за топлоснабдяването, липсват каквито и да било мотиви.

В съобщението на ВАС се казва, че "изискването на Закона за нормативните актове (чл. 28 от) е императивно и пропускът на администрацията да изготви мотиви възпрепятства не само възприемането и контрола върху обжалвания подзаконов административен акт, но е пречка и да се създаде рамка и критерии относно разбирането и тълкуването му, и не може да се установи каква промяна в обществените отношения е наложило издаването на нов подзаконов нормативен акт, а не планираното изменение на Наредба № 2 за топлоснабдяването".

Решението не е окончателно и може да се обжалва пред петчленен състав на ВАС.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички