В ход е кампания по сатанизирането на Борислав Сарафов

Тези дни отново си припомнихме една знакова за българското задкулисие сбирка

В ход е кампания по сатанизирането на Борислав Сарафов | StandartNews.com

Тези дни отново си припомнихме една знакова за българското задкулисие сбирка, проведена преди 7 години. За нея се узна чрез т.нар. стенограми „Арго“, от които научихме как на оперативка бизнесмени, политици, НПО активисти и журналисти, си дават указания и спускат задачи за вършене в публичното пространство. Същите лица са актуални и днес, а инженерстваният тогава от тях проект „Да, България“, сега участва във властта.

Особено внимание в тези стенограми беше обърнато на така наречените мейнстрийм медии. Става дума за „големите телевизии“ – БТВ и Нова тв. Вижте как те отразяват случващото се във ВСС и прокуратурата през последните два дни и ще разберете защо са толкова важни.

Онзи ден в БТВ и Нова бяха членът на УС на свързания с ПП-ДБ  Съюз на съдиите в България Мазгалов и председателката му Жилова. А вчера сутринта от същите екрани ни гледаха остриетата на тази коалиция Мирослав Иванов и Никола Минчев. И магистрати, и политици неотлъчно следват опорките, спускани им от превърналите се в официози сайтове „Капитал“ и „Дневник“. Погледнете само първата им страница - Екимджиев, БХК, Дайнов... Всички вкупом обясняват как светът ще свърши, защото видите ли прокурорите от ВСС избрали за временно изпълняващ функциите на главен прокурор досегашния заместник с най-голям стаж и опит. Как може такова нещо!? Ами че трябваше да сложат този, когото посочат умнокрасивите, присвоили си титлата на морални стожери в обществото неолиберални персони. Които са и своего рода Бюро по труда – няма как да започнеш работа на публична длъжност, ако я няма тяхната височайша санкция.

Истината е, че в момента тече кампания по сатанизирането на Сарафов. Просто се опитват да му сложат маската на Гешев. Не един месец, не един ден, един час толеранс не му дадоха. Говорим за целенасочен и организиран хейт. Как иначе да си обясним, че ССБ излязоха с декларация в понеделник в 08,00 часа сутринта. Тя веднага се поема от „правилните“ медии, подготвят се опорките, които впоследствие се леят от интервютата на свързани един с друг политици и магистрати.

Да кажем пак – ССБ е непредставително за магистратите НПО. То обхваща под 10% от българските съдии. Реално процента им на подкрепа е сходен с политическото одобрение, с което се ползва формацията ДБ. Общите събрания на въпросната съдийска организация трудно събират и стотина магистрати. Сиреч представителност близка до статистическата грешка, но в медиите се представят с гръмки заглавия от типа: „Съдиите…“ 

От един месец не сме видeли прокурор да обикаля по медиите, но това не спират да правят ноторно свързаните с „Капитал“ и „Дневник“ магистрати от ССБ. Размахват пръст, поучават, менторстват, обръщат се назидателно към прокуратурата и към сегашния изпълняващ функциите на обвинител №1. Човекът още не е влязъл в кабинета си, те обаче сипят критика след критика срещу него.

И тук е редно да се запитаме – докога ще е тази истерия и диктатура на малцинството? Шепа съдии монополизират публичното говорене. Имат и заместник-правосъден министър вече в трето управление (четвърто правителство) – Емил Дечев, а де факто опорките на ССБ са опорки на ПП-ДБ. Но ако кажеш тези факти – намесваш се в независимостта на съда. Ако обясниш обаче, че прокурорите от ВСС нямат право да решат кой временно да изпълнява функциите на обвинител №1 – това е правилна политическа и гражданска позиция. Не е намеса на управляващите в независимата съдебна система и грубо погазване на принципа на разделение на властите – основен фундамент на всяка демократична държава.

Да излязат ПП-ДБ и да кажат официално – на всеки следващ главен прокурор ще сложим маската на Гешев. В същото време Сарафов казва – нужна е истинска реформа, трябва да се успокои системата. Това не задоволява властта. Те искат съдия от ССБ за главен прокурор. И докато не го постигнат, ще гледаме от сутрин до вечер по екраните как маргинални и непредставителни организации ще монополизират говоренето от името на магистратите.

Просто защото владеят мейнстрийма, както преди седем години признаха присъстващите са сбирката „Арго“. А в последните няколко дни непрестанно го показват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай