Уволняват съдия за заличаване на ипотека

Уволняват съдия за заличаване на ипотека | StandartNews.com

Да се обжалват оценките на частните съдебни изпълнители, иска зам.-министър Сапунджиева

Държавен съдия по вписванията е уволнен заради заличена ипотека на имот на длъжник. При вписването след продажба служителят от Силистра "забравил" да нанесе ипотеката.

"Целият кредит е бил за 90 млн. лева, а продаденото предприятие - част от залога за заема", обясни зам. правосъдният министър Сабрие Сапунджиева на семинар в Сандански. Тя не уточни дали съдията ще бъде даден на прокуратурата. Той се оправдал, че законът не тълкувал точно какво да направи. "Държавните и частните съдебни изпълнители трябва да тълкуват закона в интерес на гражданите", каза Сапунджиева. Частните съдебни изпълнители нарочно раздробявали един дълг и така натоварвали с такси длъжника. Затова експертите от Министерството на правосъдието обсъдили въпроса с Камарата на частните съдия изпълнители и стигнали до съгласие да въведат правилото "една такса и един адвокатски хонорар за един дълг". Общо 21 дисциплинарни производства са образувани срещу съдебните изпълнители, но имало и черни овце с по 2-3 дисциплинарни производства. От 163 частни съдии има жалби срещу 8-10 от тях, уточни зам.-министърката.

Според нея режимът трябва да бъде затегнат, като се въведе отнемането на правото да практикуват професията си до живот, а не както е сега - само за срок от 5 години. Сапунджиева ще предложи и професионалната застраховка да покрива щети до 10 млн. лв., а не 1 млн., както е сега. Имало случаи, в които не се администрирали жалби на кредитори и длъжници. Взимали се еднолични решения дали искът е допустим или не. "Трябва да се въведе обжалваемост на оценките на имотите, които се обявяват на търг от частните съдебни изпълнители", предложи Сапунджиева.

Край на борчовете до живот

Хората с огромни кредити няма да плащат дълговете си до живот. Това предвижда новият Закон за защита при свръхзадлъжнялост на физическите лица, който ще е готов до 10 дни. Подобна възможност обаче ще имат само тези, които не са ипотекирали жилище като залог за кредита си, уточни вчера Диана Вакарелска, директор на дирекция "Правосъдие, нормотворчество и проекти". На практика обявяването на частен фалит ще доведе до това, че ще спрат да се начисляват лихви по заема. За да се стигне до решение за частен фалит, задължително ще се минава през съдебна процедура. "Целта е да могат кредитополучателите най-вече на потребителски заеми да получат защита. Ще се оценяват какво притежават, ще им бъде оставена сума, с която да могат да оцелеят, както и да живеят нормално", обясни Вакарелска.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай