Петък,

Удрят Гешев с нови правила. Искат повече власт над главния прокурор

От: Рачо Рачев -
797
Удрят Гешев с нови правила. Искат повече власт над главния прокурор
A
A
A

Еврокомисията много сериозно е поставила въпроса за отговорността на главния прокурор и неговите заместници, както и за обществения контрол на актовете му, обяви в интервю за БНТ служебният министър на правосъдието Иван Демерджиев.

Затова от служебното правителство са разписали конкретни законодателни мерки по този въпрос в Плана за въстановяване и развитие. Изпълнението им е обвързано и с получаването на заложеното в плана финансиране, допълни той.

Мерките предвиждат главният прокурор да може да бъде разследван само от прокурори с ранг на обвинители от Върховната касационна прокуратура. Демерджиев уточни, че тук не става въпрос само за работещите във ВКП, а за всички, които притежават този ранг.

Предвиден е случаен избор на прокурора, който да води разследването, а също и възможност главният прокурор да бъде отстранен временно от длъжност докато тече разследването срещу него. Заложено е също разследващият прокурор да има възможност да стане съдия със същия ранг след като приключи работата си по разследването на главния прокурор. За осъществяването на всичко това не са необходими промени в Конституцията, смята Демерджиев.

Той коментира още, че специализирано правосъдие трябва да съществува, но не по начина, по който функционира сегашната структура. Министерството на правосъдието е предложило към апелативните съдилища да има по няколко магистрати, които да извършват тази дейност.

Новият служебен министър коментира още, че не вижда доверие от страна на професионалните среди в работата на Висшия съдебен съвет.

Според него през последните месеци ВСС бяга от взимането на важни решения чрез различни процедурни хватки и отлага разглеждането на искания от изключително обществено значение. Така проблемите се трупат все повече, коментира той. Служебният министър на правосъдието смята, че трябва да се намери баланс в квотите, които излъчват състава на Висшия съдебен съвет.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com