Убиецът на Паоло остава под домашен арест

Убиецът на Паоло остава под домашен арест | StandartNews.com

Стара Загора. Убиецът на 4-годишния Паоло – 44-годишният старозагорец Георги Сапунджиев, остава под домашен арест. Това реши Старозагорският окръжен съд след тричасово заседание в петък.

Самото съдебно заседание започна с фалстарт. Освен медицинската справка на лекаря в следствения арест за здравния статус на неговия клиент, адвокатът на Сапунджиев Георги Георгиев поиска и официалната епикриза от лечението му в клиниката по неврохирургия на старозагорската болница „Киркович". Както е известно, малко след като прегазва детето с джипа си, Георги е бил приет в болницата с комоцио и наранявания по главата.

Той е бил нападнат от група мъже от насъбралото се множество и ударен с камък. Отнесъл и няколко юмрука. Според очевидци само бързата намеса на полицията го е отървала от неизбежния линч.

„Клиентът ми е получил мозъчно сътресение и още се оплаква от главоболие, има и спукано тъпанче и се нуждае от допълнително лечение на ухото, за да не изгуби слуха си", посочи адвокатът. Съдия Красимира Дончева се съобрази с неговото искане и заседанието бе прекъснато за около час и половина, докато бъде донесена експертизата от болницата.

След възобновяването на делото двете страни – обвинението и защитата, бяха запозната със заключението на лекарите. Според тях Сапунджиев е лекуван 4 дни, включително и с антибиотици, и е изписан в добро състояние с диагноза „клинично здрав". Това даде основание на прокурора по делото Румен Арабаджиев да поиска най-тежката мярка за неоклонение – задържане под стража. Според него Сапунджиев е направил няколко груби нарушения на правилника за движение по пътищата преди да прегази детото и това покзавало, че не уважава законите. Освен това той съвсем спокойно можел да се укрие или да напусне страната предвид създалата се обществена реакция срещу него. Горната граница на обвинението за смърт по непредпазривост стигала 10 години, което е друго условие за постоянен арест.

„Целта на постояния арест е да обслужи обществените интереси и егото на някои хора с кръвожадна същност", заяви от своя страна адвокат Георгиев и поиска най-леката мярка - подписка. По неговите думи Георги Сапунджиев имал безукорно поведение и било абсурдно да извърши каквото и да е ново престъпление. Освен това бил с чисто съдебно минало, имал добро семейство с две деца и нямало защо да се укрива и да бяга.

„Моят клиент е получил средни телесни повреди от побоя, имало е призиви да бъде убит на място. Какво направи прокуратурата досега за разкриване на извършителите", попита адвокат Георгиев. Той припомни широко известната максима, че когато общественото мнение влезе в залата, правораздаването излиза оттам.

Съдия Красимира Дончева очевидно уважи част от мотивите и на обвинението, и на защитата и остави под домашен арест Георги Сапунджиев. И двете страни не можаха да кажат веднага след заседанието, дали ще обжалват мярката за неотклонение пред Апелативния съд в Пловдив. Георги, както и негови близки и приятели, които не влязоха в залата, останаха отвън да чакат решенито на съда, отказаха всякакви изявление пред журналиситите.

Нито преди делото, нито след това бяха забелязани роднини и или близки на семейството на малкия Паоло – Красимира и Иван Иванови.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай