Цацаров: Слънчев бряг е държава в държавата

Цацаров: Слънчев бряг е държава в държавата | StandartNews.com

Самото функциониране на комплекса „Слънчев бряг" създава предпоставки за престъпност. „Слънчев бряг" е нещо като икономическа и административна държава в държавата и е апетитна територия за всеки, който иска да реализира средства по непозволен начин. Това са групировки, за които има данни, че през зимата са действали на територията на зимен курорт, а през лятото са в „Слънчев бряг". 

Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров в ефира на Нова телевизия. "Стандарт" припомня, че след стрелбата срещу Димитър Желязков - Митьо Очите пред ресторант в курорта, проверките в Слънчев бряг още продължават, а полицейското присъствие остава засилено.

"Става дума за война за територия, война за контролиране на търговската дейност. Този, който я контролира нелегално, но силово, в крайна сметка печели. Войната е за такситата, за заведенията, за местата за сладолед и всичко друго", коментира Цацаров и подчерта: „Държавата трябва да си дойде на мястото. Това е нагла престъпност".

В прокуратурата няма "шпицкоманда", категоричен бе обвинител №1. Главният прокурор коментира и обвиненията спрямо следователя Иван Христов – човекът, за когото се предполага, че е бил близък с Димитър Желязков – Митьо Очите.

„Той бе обвинен в използване на служебното положение за получаване на неправомерна облага за развиване и осъществяване на лична стопанска дейност – хотелиерство, ресторантьорство, ремонт на мобилни апарати. Човек, който се занимава с такава дейност, не може паралелно с това да осъществява и функции на следовател", заяви Цацаров.

Преди дни главният прокурор Сотир Цацаров поиска от парламента да свали имунитета на Александър Методиев от ДПС. Причината - депутатът  е нарушил закона два пъти - нарушение на пътя и закана да „уволнява" полицаи, спрели бус с „негови хора" – футболния отбор на ромите от Самоков.

Този депутат се е намирал в своята община, в своя избирателен район и съзнанието му даже не е допускало, че е възможно той може да бъде спрян. Действията му спрямо полицаите показват, че той командва сякаш там. Той иска отчет от патрула и когато те показват здрави нерви и добро поведение, той започва да звъни на техния началник. Аз съм сигурен, че той е звънял и по-нагоре, но и това ще го уточним", разясни Цацаров.

„Оправдателните присъди станаха много", допълни още той.  Помолен да коментира факта, че много българи се възхищават на начина, по който работи румънската прокуратурата, Цацаров заяви: „Тя може да бъде създадена и да функционира тук, но ще трябва да си внася обвинителните актове в съда в Букурещ, а не в съд, който ти връща всяко дело срещу народен представител или който оправдава всеки втори".

„С ясното съзнание съм за недостатъците на тази институция. С ясното съзнание съм за дефицитите в способността да разследва на МВР. С ясното съзнание съм за това, че всесилният в очите на гражданите ДАНС няма никакви полицейски правомощия, но и съм с ясното съзнание, че някакси оправдателните присъди станаха много", добави главният прокурор. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай