Цацаров проверява доброволните отряди

Цацаров проверява доброволните отряди | StandartNews.com

Прокуратурата започва проверка на доброволни отряди, които ловят мигранти. Повод за това стана клип, на който те са проснати по очи със завързани със "свински опашки" ръце на гърба. Снимащият обикаля около тях и крещи над главите им: "Go back Turkey, now! No България for you!". Акцията е извършена от т.нар. Цивилни отряди за защита на жените и вярата.

"Задържане на мигрантите и изпращане обратно в Турция... Никакви 112, никакви полицаи предатели не ни трябват. Действаме сами!!!", гласи коментарът. Видеото е публикувано във Фейсбук от потребител с псевдоним Joseph Louis Barrow. Според Медиапул зад този прякор се крие Петър Низамов, по прякор Перата. Чужденците вече са разпитани, предстои разпознаване на извършителите. За това престъпление законодателят е предвидил наказание до 6 години лишаване от свобода, уточниха от прокуратурата. След излъчването на клипа обвинител номер 1 Сотир Цацаров изиска пълна информация по случая от директора на главна дирекция "Гранична полиция". Районна прокуратура - Малко Търново пък започна досъдебно производство за извършено противозаконно лишаване от свобода на чужди граждани, съобщиха от държавното обвинение. Вчера на военното учение в Ново село премиерът Бойко Борисов призова медиите да не спекулират със "свинските опашки".

"Това са найлонови въженца. В късния следобед във Фейсбук той уточни: "Категоричното ми мнение е било и е, че гражданското общество трябва да бъде бдително, да подава сигнали и да не остава безразлично към нарушаването на закона, но в никакъв случай не трябва да има превишаване на права. Всяко беззаконие или нехуманно отношение не само че не се толерира от държавата, но ще бъде и преследвано от закона".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай