Цацаров предлага: Жандармерия за постоянно в селата

Цацаров предлага: Жандармерия за  постоянно в селата | StandartNews.com

Нулева толерантност към престъпността обещава властта

Главният прокурор Сотир Цацаров предлага коренна промяна в начина, по който се извършва правоохранителната дейност. По пример от други европейски държави, той предлага повече полиция в градовете и постоянно присъствие на жандармерия в малките населени места и селата.

Цацаров, заедно с вътрешния министър Румяна Бъчварова и премиеро Бойко Борисов, присъства вчера на междуведомствено съвещание в сградата на Академията на МВР в столицата. В него участваха прокурори, полицаи и агенти от ДАНС. Основни акценти на съвещанието са били борбата с корупцията по високите етажи и справянето с битовата престъпност. "Формулата, която ни постави министър-председателят по време на съвещанието и която се приема и от нас, е нулева толерантност към престъпността", заяви обвинител номер 1.

"Нулевата толерантност означава от разкриване на тежък грабеж в столичен мол до предотвратяване на всякакви прояви на безнаказаност по улиците", подчерта Цацаров. Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова обясни, че е бил направен общ анализ на вътрешната сигурност в страната. "На базата на резултатите от проучванията и на нашите предварително зададени приоритети в работата мисля, че нямаме разлика, разминаване и това е най-същественият извод. Всички ние работим в посока на тези рискове, които очертахме", увери тя.

Проверяват контрабанда на горива от ИД

Прокуратурата проверява непотвърдената информация, че у нас се вкарват контрабандно горива от "Ислямска държава". Главният прокурор Сотир Цацаров съобщи вчера, че информацията не е от официални източници и държавното обвинение не разполага с данни такива горива да се намират на територията на България, но сигналът се проверява. В неофициалната информация от партньорските служби се твърди, че със сателитни снимки са засечени танкери, които достигат до нас. От службите твърдят, че търговци от Турция пазарували на изключително ниски цени от петролните кладенци в Сирия и Ирак, които са контролирани от ИД, след което препродавали горивото, което достигало до България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай