Цацаров иска тежки наказания за ало-измамници

Цацаров иска тежки наказания за ало-измамници  | StandartNews.com

В Наказателния кодекс трябва да се въведат квалифицирани текстове за телефонни измами, за да се отчете реалната обществена опасност на тези престъпления и да се създаде възможност за налагане на адекватни наказания на извършителите. Такова предложение са направили хората на главния прокурор Сотир Цацаров.

Обвинителите заедно със студенти по право в УНСС са изследвали на телефонните измами в страната. Прокурорите и 12 студенти са установили, че е удачно да се въведе квалифициран текст за телефонна измама, а в текста за организирани престъпни групи да се добави и такава, създадена с цел да върши този вид престъпления. Предложения има и за промени в Закона за електронните съобщения (ЗЕС), в който да се въведе лимит на броя на предплатените карти, които може да притежава едно лице.

"Това е силно рестриктивна мярка, но тя се предлага в отговор на абсурдността на сега съществуващата ситуация - анонимността остава на практика в същите мащаби, както и преди регистрацията на купувачите на такива карти", се казва в изследването. Друга предложена промяна в ЗЕС е да бъде удължен 6-месечният срок, в който операторите са задължени да пазят данните за трафика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай