Цацаров иска автономия на прокуратурата

Цацаров иска автономия на прокуратурата | StandartNews.com

"Трябва да се насърчава ефективната автономия и засилването на независимостта на прокуратурата. Наказателното преследване трябва да се води твърдо, но справедливо". Тази позиция изрази днес прокурор номер 1 Сотир Цацаров по отношение на подготвените изменения на съдебната реформа. По думите на обвинителя документът е много полезно четиво. "Повече от полезно четиво и за главни прокурори, и за правосъдни министри", подчерта Цацаров.

Главният прокурор заяви, че мнението на работещите в съдебната система не само трябва да се чуе ясно, но и да се зачете. "Нужно е ясно и обективно да се посочи и доброто, и лошото. И тази позиция ще бъде съвсем високо и ясно казана на глас", каза още Цацаров. От своя страна министърът на правосъдието Христо Иванов посочи, че това, че прокуратурата е част от съдебната власт, е едно демократично постижение, имащо голям фокус върху фигурата на главния прокурор, тъй като той е една от овластените фигури. Според Иванов трябва да се говори за това каква трябва да бъде институцията. "Трябва да говорим за това независимостта на прокуратурата да не е само независимост на главния прокурор, а на всеки един прокурор", подчерта Иванов.

Правосъдният министър обяви, че започва разговор как прокурорите да поискат своята независимост и да я утвърдят в полза на обществото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай