Цацаров: Има стремление за овладяване на Темида (ОБЗОР)

Цацаров: Има стремление за овладяване на Темида (ОБЗОР) | StandartNews.com

В Европа не чух критиките, които тук чувам от псевдореформатори, каза обвинител №1

Има подход, стремления за овладяване на прокуратурата. Проблемът е доколко това ще бъде реализирано, казвам го съвсем образно. Така преди заседанието на Висшия съдебен съвет главният прокурор Сотир Цацаров коментира идеите за негов импийчмънт с гласовете на три четвърти от депутатите. Те са записани в предложенията за промяна на конституцията, които депутатите започнаха да обсъждат.

Обвинител номер 1 напомни, че Конституционният съд вече се е произнасял по подобни промени. Цацаров обаче категорично отказа да коментира "словоизлияния и абстрактни политически идеи", докато не види черно на бяло сегашните предложения на управляващите за конституционни промени в отговор на въпрос как ще коментира идеите за предсрочното му освобождаване от длъжност. "Става дума не само за главния прокурор, а и за председателите на двата върховни съдилища. Мисля, че има решение на КС по въпроса", заяви обвинител номер 1. Той предложи да се чуе какво казва Европейската комисия за работата на прокуратурата. В последния доклад от Брюксел държавното обвинение получи доста похвали за работата си. "Осъществих две срещи там. Някак си критиките, които ги чувам тук от псевдореформатори, нереформатори и т.н., не ги чувам там. Едва ли някой ще погледне добре на идеята главният прокурор да бъде сменян, както в някои близки балкански страни", категоричен бе Цацаров. От думите му се разбра също, че по време на срещите му с парламентарните групи преди време въпросът за импийчмънт изобщо не е бил поставян, нито пък обсъждан.

Запитан не звучи ли успокояващо, че ако има подобна конституционна промяна, тя ще важи за следващия главен прокурор, Цацаров отговори: "Проблемът не е за личността, а за прокуратурата, за съдебната власт. Какъв е този механизъм - в случая, когато нещо не се прилага за някого, е добро, така ли?!". И обеща: "Когато видя нещо написано, няма да мълча".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай