Цацаров: До дни ще има обвинение за "Червеи"

Цацаров: До дни ще има обвинение за "Червеи" | StandartNews.com

До дни ще има повдигнати обвинения на бивш служител на МВР и сегашен на ДАНС по аферата "Червеи", заяви главният прокурор Сотир Цацаров във Велико Търново, цитиран от БГНЕС.

Съдия Владимира Янева няма разработка, уточни обвинител номер 1.

На въпрос дали ще стане ясно в крайна сметка кой кого е подслушвал, Цацаров заяви: "Много скоро време ще стане ясно това, което може да се установи със средствата на НПК. По-скоро трябва да стане ясно едно – не може да продължаваме да живеем в този, щях да кажа ченгеджийски сценарий, но не ми идва тази дума", каза Цацаров и уточни, че има предвид лошия смисъл на "ченгеджийски" и не иска да обиди хората от системата на полицията.

"Нека не концентрираме нещата само и основно върху съдия Янева. Не я оневинявам, но в тази игра съдия Янева е огранът, който противозаконно, според нас, е разрешил специални разузнавателни средства. Само че някой преди това е създал разработка с изключително неверни документи. Този, който ще бъде обвинен – също, но той е лице от състава на МВР тогава, от състава на ДАНС – сега", обясни обвинителят. По думите му съдия Янева не е центърът на скандала по казуса "Червеи".

"Сетете се колко време назад един сценарий върви постоянно – то не бяха "гномове", то не бяха "галерии", "лиани", "таласъми" и какво ли не още. Прави впечатление, че в подобните сценарии участват едни и същи лица, някои от които имат изява и на политическата сцена", припомни Цацаров.

Според главния прокурор повтарящите се непрекъснато сценарии са "помия, с която обществото се залива", за да се отклонява вниманието от действителните проблеми.

"Така съм устроен, че независимо дали съм главен прокурор или не съм, не съм конспиративно настроен. Ако започна да мисля дали аз съм жертва на конспирация, сигурно няма да мога да спя", отговори Цацаров на въпрос дали той лично се чувства жертва на "таласъми".

"Преценката по делото срещу Октай Енимехмедов е на наблюдаващия прокурор от касационна прокуратура", коментира главният прокурор днешното решение на ВКП да не поддържа протеста на Софийска апелативна прокуратура по делото срещу нападателя на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

По повод съдебната реформа, Цацаров каза, че тя е такава, каквато е прокламирана – добра, лоша, има някаква. Той припомни, че не веднъж е изразявал какво подкрепя и какво смята за неефективно по повод на съдебната реформа.

Домашен арест само с електронна гривна

Мярката за неотклонение "подписка" да се изпълнява реално. Провинилият се да ходи до съответното полицейско управление и да се разписва. Това е една от основните идеи за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които предлага главният прокурор Сотир Цацаров. "Подписката трябва да се превърне в действителна мярка за процесуална принуда", подчерта главният прокурор Сотир Цацаров. За домашният арест пък обвинител номер 1 иска да се използват електронни гривни. Те ще дават възможност за наблюдение и ако не се спазват, съдът може да измени мярката в по-тежка. Това са само част от предлаганите експертни решения. Според Цацаров трябва да бъдат отнемани документите за самоличност на тези, които имат забрана за напускане на пределите на страната. Вместо тях да получат заместващи, които обаче да не нарушават правата и да не публицизират пред обществото, че лицето е обвиняемо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай