Цацаров за оправдания Прокопиев: Войната не е загубена

За г-н Панов мога да кажа или добро или нищо. Добро не мога да кажа, но нищото за съжаление става все повече

Цацаров за оправдания Прокопиев: Войната не е загубена | StandartNews.com

Изгубена е една малка битка, но войната в никакъв случай не е и продължава. Така бившият главен прокурор и настоящ шеф на КПКОНПИ Сотир Цацаров коментира пред сайта „Блиц“ оправдателната присъда на разградския бос Иво Прокопиев, която бе произнесена от Специализирания наказателен съд в понеделник.

Цацаров цитира думите на наследилия го като главен прокурор Иван Гешев, че една малка битка е загубена, но войната в никакъв случай не е и продължава. „И тя не е лична война, нито пък е война срещу свободата на словото, както в много случаи трябваше да бъде представен този съдебен процес“, уточни Цацаров. Бившият обвинител номер едно препоръча първо да има влязъл в сила съдебен акт и тогава да се правят съответните изводи.

По отношение на действията на скандалния председател на ВКС Лозан Панов, Цацаров коментира:

„Съдебната власт отдавна е станала територия. Територия на битка между тези, които се опитват да овладеят една част от съдебната власт и сили, които влагат в тази битка определен политически смисъл. Ясно е, че на съда в много случаи се гледаше като на територия на едната част. Това не е защото се е сложило естествено, а защото по ред причини някои политически сили са решили, че може би подобно делене им е удобно. Да, това е послужило до един момент. Същевременно опитите да бъде политизиран съда и опитите бившите ми колеги съдии да бъдат представени като хора, които изпълняват чужда воля са меко казано позорни. За г-н Панов мога да кажа или добро или нищо. Добро не мога да кажа, но нищото за съжаление става все повече“.

Шефът на КПКОНПИ обясни, че комисията действа активно срещу подсъдимите бизнесмени и процедурата е абсолютно еднаква за Миню Стайков, Баневи, Божков, Арабаджиеви и другите.

Що се отнася до Иво Прокопиев, медиите му и НПО-тата, които постоянно настояват за свобода на словото, Цацаров коментира: „Освен това злоупотребата с лозунга "Свобода на словото", то това е най-добрият щит заедно със създаването на мрежа от неправителствени организации, която се появява всеки път, когато имуществото и бизнеса на подобни лица биват засегнати. Защото в крайна сметка едно проследяване на бизнеса, не защото човек толкова се интересува от този бизнес, а защото служебно в рамките на проверката изникват какви ли не данни ще покаже ясно, че издателската дейност е само процент или два връх на айсберга на една огромна бизнес империя, само че около 90% тя се използва като щит на тази бизнес империя, разбира се спекулативно“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай