Цацаров: Ще дам гласа си отново за Гешев

Протакането на процедурата не е решение, коментира главният прокурор

Цацаров: Ще дам гласа си отново за Гешев | StandartNews.com

Ще гласувам отново за Иван Гешев. Аз с моя глас зная как ще постъпя - ще дам гласа си за Иван Гешев. Това заяви пред журналисти днес главният прокурор Сотир Цацаров. Пленумът на ВСС ще гласува повторно кандидатурата на Иван Гешев в четвъртък.

ВИЖ ОЩЕ: Прегласуват кандидатурата на Гешев в четвъртък

Попитан как ще коментира отказа на президента Румен Радев да подпише указа за назначаването на Гешев като негов наследник на поста, Цацаров заяви: "Направени бяха много коментари, аз се въздържах. Колкото и на пръв поглед нелогично да звучи защо е направил така, ще кажа: Защото е президент".

Конституцията му дава право - той има право по Конституция, той прави това, на което има право, каза още Сотир Цацаров. И обясни, че основният закон не задължава държавния глава да обявява мотиви. Всеки има своите мотиви - президентът посочи своите, каза още Цацаров.

Според него едва ли може да се стигне до криза с назначаването на Иван Гешев за главен прокурор. "Не очаквам да се стигне до криза, но нека първо да видим изхода от гласуването в четвъртък. Ако то е 17 и повече гласа (б.р. - за Гешев), тогава президентът е задължен да подпише указ", каза Цацаров.


"Не виждам защо трябва да търсим политически подтекст". Според него протакането на нещата не било решение. До настоящия момент президентът показа, че действа в обозрим срок, както сам той се изрази. Протакането на нещата не е решение, а този президент е показал, че няма свойството да протака и да отлага нещата", изтъкна Сотир Цацаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай