Вторник,

Цацаров иска лишаване от гражданство на двама

От: Редактори -
A
A
A

Главният прокурор Сотир Цацаров е сезирал министъра на правосъдието с искане да отправи предложение до президента за издаване на указ за отмяна на натурализацията (придобито българско гражданство) по отношение на двама души, информираха от пресцентъра на прокуратурата.

Искането касае Магди Мохеб Камил Кассабгуи, роден в Кайро, Египет. Той е придобил българско гражданство в края на август 2018 г. Причината за отмяна на гражданството е, че мъжът е укрил факти, които биха послужили като основание за отказ за придобиване на наше гражданство и неподдържане на инвестицията, станала основание за българско гражданство поне в минималния законов срок от две години.

Вторият човек, за когото се иска отмяна на гражданството, е Мустафа Мухаммад Хюсеин Хемани. Той е роден в Карачи, Пакистан. Причината за искането на главния прокурор е идентична с тази за Кассабгуи.

Тези действия на главния прокурор са следствие от сигнали на ДАНС до Върховната касационна прокуратура за допуснати нарушения в хода на процедурата по придобиване на гражданство, както и за неизпълнение на задълженията за поддържане на направени инвестиции, станали основание за получаване на българско гражданство. Проверката на ВКП по тези сигнали продължава.

През месец юни тази година Сотир Цацаров отправи предложение до правосъдния министър за отмяна на натурализацията по отношение на четирима души.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички