Цацаров иска лишаване от гражданство на двама

Единият е пакистанец по произход, а другият - египтянин

Цацаров иска лишаване от гражданство на двама | StandartNews.com

Главният прокурор Сотир Цацаров е сезирал министъра на правосъдието с искане да отправи предложение до президента за издаване на указ за отмяна на натурализацията (придобито българско гражданство) по отношение на двама души, информираха от пресцентъра на прокуратурата.

Искането касае Магди Мохеб Камил Кассабгуи, роден в Кайро, Египет. Той е придобил българско гражданство в края на август 2018 г. Причината за отмяна на гражданството е, че мъжът е укрил факти, които биха послужили като основание за отказ за придобиване на наше гражданство и неподдържане на инвестицията, станала основание за българско гражданство поне в минималния законов срок от две години.

Вторият човек, за когото се иска отмяна на гражданството, е Мустафа Мухаммад Хюсеин Хемани. Той е роден в Карачи, Пакистан. Причината за искането на главния прокурор е идентична с тази за Кассабгуи.

Тези действия на главния прокурор са следствие от сигнали на ДАНС до Върховната касационна прокуратура за допуснати нарушения в хода на процедурата по придобиване на гражданство, както и за неизпълнение на задълженията за поддържане на направени инвестиции, станали основание за получаване на българско гражданство. Проверката на ВКП по тези сигнали продължава.

През месец юни тази година Сотир Цацаров отправи предложение до правосъдния министър за отмяна на натурализацията по отношение на четирима души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай