Три жени на съд заради продажба на бебета

Три жени на съд заради продажба на бебета | StandartNews.com

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу три жени. Те са участвали в организирана престъпна група, създадена с цел продажби на новородени бебета от български гражданки на български граждани. По този начин са заобикаляли законовата процедура по придобиване на родителски права.

От прокуратурата съобщиха още, че обвинителният акт е внесен на 6 август.

Обвиняема за 4 престъпления, в това число и като ръководителка на групата, е Цветелина Стоянова – управител на "Маркет линкс" ООД - София и маркетингов специалист за сдружение "Надежда за нас 2008". Като участнички в групата са привлечени Снежина Спасова – адвокат в Софийска адвокатска колегия и Тотка Георгиева, хигиенист в частна детска градина "Веселата къща".

Цветелина Стоянова е бивш съдружник на вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова. Двете създават фирмата "Маркет линкс" през 2001 г., която се занимава с пазарни, социални и политически изследвания, консултации и маркетинг.

Трите жени бяха задържани от ДАНС в края на юли миналата година. Тогава Бъчварова припомни, че е излязла от "Маркет линкс" в момента, в който е влязла в политиката, и изрази надежда Стоянова да може да докаже, че обвиненията са неоснователни.

Престъпната схема е била замислена и наложена през септември 2013 г. от Цветелина Стоянова. Сдружението "Надежда за нас 2008", в което участвала като маркетингов специалист, подпомагало младежи от уязвими групи и израснали в домове, сочи обвинителният акт.

Посредством дейността си в него и с помощта на Тотка Георгиева (самата тя израсла в дом и приета от Стоянова да живее в жилището ѝ) ръководителката на групата намирала бременни жени без брак или разделени със съпрузите си, които не желаели да отглеждат децата си, най-вече заради липса на финансови възможности. Уговаряла бъдещите майки да предоставят децата си за отглеждане от български семейства, готови да им заплатят за това между 6000 и 10 000 лева.

Стоянова и Георгиева мотивирали жените да дадат бебетата си и след като имали тяхното съгласие ги прибирали в домовете си. Там им осигурявали храна, както и медицинско лечение до раждането. Хората, които се сдобивали с бебетата, плащали за това.

Адвокатката пък от своя страна намирала семействата, които търсели да "осиновят"
бебе по този начин. Юристката изготвяла необходимите документи за завеждане на дела за осиновяване и за припознаването в общините, давала разяснения на семействата и на бременните жени какви документи да си извадят и какви обяснения да дадат пред съда за допускане на осиновяването.

След изписването на родилката от болничното заведение Стоянова предавала детето на "новите родители" и прибирала майката в дома си до окончателното приключване на процедурата по осиновяване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай