Темида с подарък за протеже на скандалния ректор Адамов

Темида с подарък за протеже на скандалния ректор Адамов | StandartNews.com

В Свищовската академия притеснени, няма кой да реши за приема

Тричленка от ВАС уважи жалбата на проф. Димитрова, МОН трябва да плати 510 лв.

Темида тази година влезе в ролята на Дядо Коледа поне за един човек. На първия работен ден от годината, 4 януари, тричленен състав на Върховния административен съд извади от чувала си подарък за проф. Теодора Димитрова, протеже на бившия ректор на Свищовската академия проф. Величко Адамов. Съдът подкрепи нейната жалба срещу заповедта на просветния министър Тодор Танев от 3 юни, с която той назначава служебен ректор на висшето училище. Магистратите обявиха това назначение за незаконосъобразно и постановиха МОН да заплати на Димитрова 510 лв. за разноски по делото и адвокатски хонорари.

Решението на тричленката на ВАС затегна юридическата клопка, в която в момента се намира Стопанската академия в Свищов. Въпреки че не е окончателно и подлежи на обжалване пред 5-членен състав на съда. От просветното министерство вече заявиха, че ще обжалват.
Въпреки това работещите в университета са силно притеснени, защото предстои старт на кандидат-студентската кампания. Наближава времето да бъдат определени бройките, които висшето училище ще поиска от държавата при новия прием на студенти. Няма обаче Академически съвет, който да определи тази цифра. В същото време

съдебните перипетии се отразяват зле и на имиджа

на вуза - вероятно много родители ще се замислят дали да пратят детето си да учи в университет, който вече 7-8 месеца е без титулярен ректор. И при това - с незаконен служебен.

До съдебната сага се стигна, след като в края на май Общото събрание на Стопанската академия избра за ректор 35-годишната проф. Теодора Димитрова, известна като протеже на предишния ректор Величко Адамов. В момента самият той е разследван от прокуратурата за договори, подписвани по време на мандата му, и за източване на пари от командировъчни. Веднага след избора на Димитрова вотът бива обжалван на основание на това, че Общото събрание на вуза, което е направило този избор, е било нелегитимно. На първа инстанция жалбата бива потвърдена и така просветното министерство се оказва изправено пред казуса кой да управлява университета. В крайна сметка след консултации с юристи на 3 юни просветният министър Тодор Танев издава заповед за назначаване на служебен ректор - проф. Иван Върбанов, преподавател в университета. Димитрова тутакси обжалва тази негова заповед. Въпреки че на по-ниско ниво не среща подкрепа, тя получава рамо от тричленката на ВАС. Съдът постановява, че към 3 юни в университета не е имало ситуация, която да изисква назначаването на временно изпълняващ длъжността ректор. Всъщност според Закона за висшето образование министърът може да направи това в два случая - когато няма избран ректор или когато са прекратени правомощията на предишния. Съдиите твърдят, че във вуза е имало избран ректор, а преценката дали този избор е законосъобразен е само и единствено в ръцете на съда.

В същото време друга жалба - срещу незаконосъобразното избиране на Димитрова за ректор, е все още във Великотърновския съд и чака той да се произнесе по нея. Тя обаче е спряна, за да изчака решение по трета жалба - дали Академичният съвет на академията, избрал Общото събрание, което е гласувало за Теодора Димитрова, е легитимен. Така

на принципа "Дядо вади ряпа" са нанизани няколко жалби

всяка от които очаква решение по някоя друга, за да бъде установено дали Димитрова все пак е законен ректор.
Ситуацията обаче се усложнява от факта, че междувременно 6-месечният мандат на проф. Върбанов изтече и той бе заменен от втори поред служебен ректор. На 4 декември Тодор Танев е издал заповед, с която назначава проф. Марияна Божинова за временно изпълняващ длъжността. Самата Божинова бе излъчена от академичната общност във висшето училище. Нейното назначаване като временен ректор също е обжалвано от Димитрова и тази жалба предстои да бъде гледана до края на януари. Логично е решението по нея да бъде аналогично на това за първия служебен ректор, но на този етап всичко е в ръцете на съда.
Добрата новина в случая, според юриста Калин Костов, е в това, че поне подписаните от Иван Върбанов актове са законосъобразни и дипломите на завършилите студенти няма да пострадат от заплетената ситуация. Колкото и да е абсурдно, въпреки че изборът на ректор е незаконосъобразен, подписаните от него документи остават законни, защото не са били обжалвани в 14-дневен срок. Въпреки това съдебните проблеми на висшето училище най-вероятно ще се влачат поне до края на 2016 г., което наистина би могло да му изиграе лоша шега не само при приема на студенти, а и при измерването на рейтинга му. Според данните от рейтинговата система на университетите, престижът на висшето училище сред студентите се е смъкнал драстично надолу през 2015 г. и е най-ниският, откак изобщо се мерят рейтинги у нас. Същото важи и за престижа в очите на преподавателите. Само този сред работодателите е нараснал леко в сравнения с 2014-а, но все още е доста по-нисък, съпоставен с предходните години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай