Темида даде 7 дни на ТУ

Темида даде 7 дни на ТУ | StandartNews.com

Софийският административен съд е предоставил на Техническия университет 7-дневен срок, за да може ръководството на ВУЗ-а да комплектова всички необходими документи по делото, което доц. д-р Чавдар Стоянов заведе след спечелен конкурс и отказа да бъде назначен на съответната длъжност в университета. Според източници от съда Техническият университет не е успял да представи голяма част от изискуемите документи, в това число липсва и отговор до Министерството на образованието за ВУЗ-овете, в които доц. д-р Чавдар Стоянов е преподавал.

Основното нарушение на закона идва от факта, че деловодството на ВУЗ-а не може да покаже пощенско клеймо с конкретна дата от месец юни, когато спечелилият конкурса кандидат - доц. д-р Чавдар Стоянов, е бил уведомен по надлежния ред за това, че е избран на длъжността, за която кандидатства. Вместо това секретарка от деловодството е вписала със задна дата - в средата на юли в отчетната книга, че кандидатът е бил уведомен в изискуемия срок. Законът предвижда, че след уведомяването текат 30 календарни дни, като през този период лицето трябва официално да встъпи в длъжност.

Второ сериозно нарушение е извършено в последния ден от този 30-дневен период, когато деловодителката от "Човешки ресурси" Таня Цанкова е извикала Чавдар Стоянов, като е заявила, че изисква от него всички документи за сключване на трудов договор. Когато той е представил трудовата си книжка от основния работодател, тя е изразила съмнение в нейната валидност. Накарала го е трудовата книжка да бъде снимана на ксерокс и той да се подпише на всяка една от страниците. Стоянов отказал.

Мистериозно е изчезнал и оригиналът на молбата на Стоянов до ректора на ТУ, която е била подписана от изпълняващия длъжността зам.-ректор проф. Веско Панов на 1 юли с резолюция за сключване на основен трудов договор по Кодекса на труда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай