Световен експерт по взривове дал мнение за атентата срещу Гешев

Има атентат, има и опит за убийство на главния прокурор Иван Гешев

Световен експерт по взривове дал мнение за атентата срещу Гешев | StandartNews.com

Има атентат, има и опит за убийство на главния прокурор Иван Гешев, потвърди в интервю за БНТ заместник-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров. Той каза още, че се работи по всички възможни версии след взрива.

Тодоров бе категоричен, че за да се стигне дотук със сигурност има пропуски на службите. Според него, взривното устройство е било за убиване, а не за сплашване.

"Това е мнението на специалистите и експертите от Специализирания отряд за борба с тероризма. Неофициално е взето и становището на водещ световен експерт по антитероризъм и взривове. Ако се наложи в хода на разследването официално ще се поиска помощ от такива специалисти, ако не се справим със силите и средствата. Макар и в начална, разследването е в много напреднала фаза. Работи се по всички възможни версии", поясни Ясен Тодоров.

Според прокуратурата, данни от разследването няма да бъдат изнасяни - това може да се прави с разрешение на наблюдаващия прокурор, каза още Тодоров и допълни, че "по първоначални данни, това е 3-килограмов тротилов еквивалент, насочен взрив с осколки. Доста професионално изпълнение, защото автомобилът, с който се е придвижвал главния прокурор, взривът е задействан точно тогава, когато минава автомобилът покрай него. Със сигурност това е планирано мероприятие, подготвяно много дълго време с няколко участници".

Ясен Тодоров нито потвърди, нито отрече информацията от вчера, че по друг маршрут има намерено друго взривно устройство.

"Подготовката е била много сериозна, защото е уцелен един такъв момент, в който може би и самата бдителност около главния прокурор е била намалена. Предния ден се връща от Украйна, вижда се за кратко със семейството си и на следващия ден пътува за Турция, този ден е празничен и... За да се стигне до този взрив, явно има пропуски на много места", допълни Тодоров.

Според зам.-шефа на Националната следствена служба, ако вчера главният прокурор не се е движил с брониран автомобил, днес ще е трябвало ВСС да свика извънредно заседание и да открие процедура по избор на нов главен прокурор. Днес ще се извърши повторен оглед на местопроизшествието, ще се направят експертизи и нов оглед на автомобила, добави Тодоров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай