Стоилов: По-интересно е какво има в плика

Станах инициатор на дискусия за правосъдието, каза служебният министър

Стоилов: По-интересно е какво има в плика | StandartNews.com

"Аз не познавам този човек, с който се е срещал съветникът на президента. Не мога да коментирам нито неговата репутация, нито неговата предишна дейност. Сигурно по-интересно е какво има в плика. Дали става дума за информация или предмети, нищо по този въпрос не мога да кажа". Това каза служебният правосъден министър проф. Янаки Стоилов в студиото на Нова телевизия в коментар на разпространено видео във "Фейсбук" как съветникът на президента Пламен Узунов провежда среща.

Стоилов подчерта, че е важно да се знае, че правителството трябва да следва основното мото, което то обяви още при своето назначаване - да се води от принципите на професионализъм, почтеност и прозрачност. 

Относно съдебните реформи, министърът каза, че няма как да се обсъжда съдебна карта, която разглежда въпросите на районни съдилища, отчасти на окръжни, без да обхване структурата на цялата съдебна система. Той заяви, че не приема предложението по същество основният първоинстанционен съд да бъде не районните, а окръжните съдилища. Според него искове с материален интерес до 2000 лв. ще могат да се гледат на тези места, а за всички останали ще се прехвърлят на по-горна степен на съдебната система. "Това отдалечава гражданите от правосъдието. Това може да доведе до оскъпяване и до пренасяне на натоварването към следващата степен на съдилищата", смята Стоилов.  

"Аз реших да стана инициатор на дискусия, в която да бъдат поканени членове на ВСС, на съдийските организации, адвокати, нотариуси и различни професионални организации, дори политическите партии, които вероятно ще бъдат представени в следващия парламент. Това според мен е важно, защото въпросите на правосъдието са съществени и те не могат да бъдат оставени само на магистратите за решаване, тъй като те имат социално-икономически, демографски, транспортни и други измерения", посочи служебният правосъден министър.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай