Спряха делото срещу Цветанов

Спряха делото срещу Цветанов | StandartNews.com

София. Софийски апелативен съд спря делото срещу Цветан Цветанов за присвояване на 50 000 лева в полза на бившия директор на РЗБОП Велико Търново. По него Цветанов бе оправдан на първата инстанция.

И днес причината делото да спре бе депутатският имунитет на Цветанов. Делото въобще не тръгна в САС и главният прокурор Сотир Цацаров трябва да поиска имунитета на Цветанов, за да продължи производството. 

Самият Цветанов не беше на заседанието днес, тъй като втората инстанция не го задължава с присъствие. Адвокатът му Менко Менков и пред този съд изложи желанието на Цветанов производството да продължи, предаде БГНЕС.

САС обаче посочи в определението безспорната практика на Конституционния съд, както и решения на Върховния касационен съд, че имунитетът на народен представител възниква и при новия му избор. Така при всеки избор на депутат, имунитетът трябва да се иска отново от главни прокурор. Менков коментира, че според него трябва да се приложи директно европейската конвенция за защита правата на човека и да се приложи правото на бърз, безпристрастен и справедлив процес. "Това е мое мнение, но досега не се възприема от съдилищата", каза адвокатът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай