Спецпрокуратурата започва проверка по случая с Дончева

Ще се проверява има ли корупционно поведение

Спецпрокуратурата започва проверка по случая с Дончева | StandartNews.com

Специализираната прокуратура се е самосезирала по твърденията на Тошко Йорданов и Радостин Василев. Ще се проверява има ли корупционно поведение. Дончева днес заяви, че ще си търси правата по съдебен ред.

Първите, които наблюдаващият прокурор ще покани да дадат сведения за фактите и обстоятелствата, които са им известни по казуса, са депутатите от "Има такъв народ" Тошко Йорданов и Радостин Василев, и Татяна Дончева от "Изправи се БГ! Ние идваме!".

"Ние следва да изясним каква е обективната действителност. Дали има извършени корупционни практики, или не. Дали това ще са изисквания на документи, или снемане на сведения от лица, които знаят нещо по този въпрос, към настоящия момент не мога да ви кажа", коментира говорителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев, цитиран от БНТ.

В зависимост от твърденията на Тошко Йорданов, Радостин Василев и Татяна Дончева, водещият проверката прокурор ще прецени дали да покани за сведения депутатите Ива Митева, Виктория Василева и Иван Хиновски.

"Тези сведения от страна на лицата ще бъдат анализирани и ще се прецени на кого да се даде вяра и на кого не. Това е още един много ранен етап, не е наказателно производство", обясни Кръстев.

Водещият проверката прокурор ще прецени дали да изиска и записите от охранителните камери пред адвокатската кантора на Радостин Василев. На този етап е ясно, че от тях може да се провери дали, кога и колко време Татяна Дончева е била в този офис. От известните до този момент твърдения търговията с влияние е възможна работна линия на прокурорската проверка.

"Търговия с влияние е чл. 304 б от НК, който е в раздела подкуп. Така че се установява дали има корупционни практики от народен представител. Към настоящия момент фактите не са известни, за да дадем правилната правна квалификация", допълни говорителят на Специализираната прокуратура.

Ако в резултата на проверката се образува наказателно производство, едва тогава ще се иска имунитет на народен представител от парламента. В случай, че Народното събрание е разпуснато, а има данни за извършено престъпление от кандидат за депутат в предстоящите избори, имунитетът ще бъде поискан от Централната избирателна комисия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай