Вторник,

Спешно проверяват тровят ли ни с препарати

От: Рачо Рачев, кадър Нова ТВ -
198
Спешно проверяват тровят ли ни с препарати
A
A
A

Прокуратурата възложи проверка на земеделския министър относно това дали в страната се внасят, продават и използват неразрешени и силно отровни препарати за растителна защита, които тровят не само околната среда, но и храната. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Във Върховната административна прокуратура е образувана преписка след разследването на журналиста Васил Иванов по Нова телевизия относно пещерската Стара река - пробите от мъртви риби показаха, че те са се отровили от силно токсичния препарат ДДТ. Химикалът е забранен още през миналия век заради канцерогенното му действие.

Държавното обвинение назначава спешна проверка, която трябва да установи осъществява ли се внос, пускане на пазара или употреба на неразрешени или негодни продукти за растителна защита, както и на продукти за растителна защита от лица, които не притежават разрешение за пускане на пазара и употреба. Проверката трябва да установи дали се спазват забраните по чл. 101, чл. 107 от  Закона за защита на растенията (ЗЗР).

Обхватът на проверката трябва да установи земеделските производители използват ли препарати за растителна защита, които не са разрешени или съдържат такива съставки.

Резултатите следва да се обобщят в доклад. В случай, че се разкрият и други обстоятелства от значение за правилното изясняване на поставените въпроси, същите да следва да бъдат описани в обобщаващия акт. В него трябва да бъдат вписани още направените констатации, разкритите случаи на неспазване на приложимите правила, предприетите конкретни мерки и действия за отстраняване на закононарушенията и последиците от тях и за санкциониране на виновните лица, вкл. постановени административни актове, съставени актове за установяване на административни нарушения, издадени наказателни постановления и заповеди за налагане на принудителни административни мерки.

Докладът от проверката следва да бъде представен на ВАП в най-кратък срок, допълват още от обвинението.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com