SMS гейт с Лозан Панов

SMS гейт с Лозан Панов | StandartNews.com

Магистрати искат проверка за конфликт на интереси за съдия номер 1

Председателят на ВКС се срещал тайно с боса на "Сиела"

SMS скандал с Лозан Панов разбуни юридическите среди у нас. Стана ясно, че шефът на ВКС има сериозни контакти с една от най-големите адвокатски кантори, което поражда основателни съмнения за конфликт на интереси. Затова членове на ВСС настояват случаят веднага да бъде проверен.

Поредният скандал в съдебната система се развихри вчера. Този път основна роля в него има председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, който редовно е провеждал тайни срещи с видния столичен адвокат и собственик на "Сиела" Иван Тодоров. За нерегламентираните им контакти съобщиха от гражданското сдружение "План Б", което изпрати отворено писмо до медиите. В него са описани скандални връзки между Панов и Тодоров. Приложени са и снимки на срещите им, както и на кореспонденцията им с есемеси. В писмото се посочва следното: "Миналата седмица Върховният съдия Лозан Панов показа смс, изпратен му от министър-председателя Бойко Борисов. Всичко това беше окачествено като вмешателство на изпълнителната в съдебната власт. Дотук добре. Обаче аз от дълги години работя в тежка мафиотска корпорация, състояща се от адвокати и постигаща чудеса на несправедливостта. Става дума за адвокатското дружество "Георгиев, Тодоров и Ко.". Какво ли не е видяно там - съдии, преговарящи със страни по дела, които те разглеждат, размяна на пари, ръкостискания и прегръдки... И всичко това под всевиждащото око на Боса - адвокат Иван Тодоров. На бюрото на Иван Тодоров са наредени десетки телефони, които той нарича "прави". Смисълът е, че те са връзка със само един човек - магистрат, министър, или друга важна особа. Чрез тях той контактува с неговите лакеи в изпълнителната и съдебна власти и им свежда указанията си. За да не усложнявам това, което искам да кажа, връщам се на смс-а, показан от Лозан Панов и продължавам директно".

Писмото е подкрепено със снимка от кореспонденцията между двамата. Приложени са и смс-ите им. Последният е от телефон 0877 13 96 52, който се използва от Иван Тодоров на 25.12.2015 г. в 13:01 до телефон 0888 94 24 57 е изпратен смс: "4estito Rojdestvo, Lozane! Otdavna ne si idval v ofisa. Ivan Todorov". В 13:02 на същата дата от 0888 94 24 57 е върнат отговор на това съобщение със съдържание: "Честито Рождество! Здраве, радост и благополучие. Ще се радвам да се видим!". Авторът на писмото пише следното: "Ето това представлява двуличникът Лозан Панов, Председател на Върховния касационен съд. За него е недопустимо министър-председателят да му изпраща смс, но е съвсем в реда на нещата да е приятел с един от най-влиятелните и мафиотизирани адвокати в България. Лозан Панов е чест гост в офиса на "Георгиев, Тодоров и Ко.", където или се усамотява с Иван Тодоров, или се среща с влиятелни в обществото личности и клиенти на адвокатската кантора. Естеството на тези срещи е близко до ума. Освен придобитата от мен кореспонденция между двамата приятели - адвокат Иван Тодоров и върховния съдия Лозан Панов, като доказателство ви изпращам и няколко снимки. Когато научих за една от поредните им срещи, помолих мой познат да застане на улица "Парчевич" 27 пред кантората на Иван Тодоров и да заснеме появата на Лозан Панов. Панов не закъсня. На 5 октомври 2015 г. около 16 ч върховният съдия пристигна за уговорената среща. Озадачаващи бяха потресаващата му наглост и чувство за недосегаемост. Лозан Панов пристигна със служебна кола и охрана от НСО. Беше усмихнат и въобще не бе притеснен, че някой би могъл да види как председателят на Върховния касационен съд идва накрак при адвокатския бос Иван Тодоров. За какво са си говорили на тази среща се сетете сами. Едва ли Лозан Панов е искал от Иван Тодоров да му издаде виза за Антигуа и Барбуда, чийто почетен консул е Тодоров в България. И като такъв - офисът на ул. "Парчевич" 27 не подлежи на претърсвания и обиски от правораздавателните органи, поради дипломатическия му статут. От месеци се колебая дали да разкрия тези връзки между най-висшия магистрат в България и един от най-демоничните адвокати в страната. И може би нямаше да го направя, тъй като все пак работя там. Безцеремонните наглост и двуличие на Лозан Панов миналия четвъртък, обаче, преминаха всякакви граници и не дават на гражданската ми съвест друг избор. Това, което ви изпращам, използвайте както прецените в полза на обществото, което има правото да знае истината за тези, които определят съдбата му."

След скандалните разкрития реакцията не закъсня. Членове на ВСС коментираха, че още на днешното заседание ще предложат председателят на ВКС Лозан Панов да бъде проверен. Според мнозина юристи, ако действията на Панов бъдат доказани по безспорен начин, той е в явен конфликт на интереси.

Вчера съдия номер 1 се оказа, че е в отпуск и не присъства на извънредното заседание, на което бе сменен досегашният председателстващ кадровия орган. Неофициално се коментираше, че Панов е предпочел да се покрие за известно време, докато отшумят скандалите около него.

Междувременно пък самият адвокат Иван Тодоров пък започна да увърта за смс-ите. Юристът призна, че се познава с Лозан Панов, но заяви, че председателят на ВКС не е идвал в кантората му. "Въпросните снимки също не могат да бъдат доказателство за това, защото е заснет на известна столична улица. Нищо повече. Не се вижда в кой точно вход влиза и дали е в кантората, или в някой друг от околните офиси, а защо не и заведения", оправда се Тодоров пред агенция Блиц. По думите му смс-ите също нямало как да бъдат доказателство за някакви близки негови отношения с Панов, тъй като не били писани и изпращани от него. Адвокатът заяви още, че цитираният мобилен номер не се води на негово име.

Христо Иванов шпионирал разпределянето на делата

Проваленият правосъден министър Христо Иванов е идвал в Съдебната палата и се е ровичкал в компютърната система, която разпределя делата на Софийския градски съд. Това разкри сензационно вчера уволненият началник на IT отдела на СГС инж. Ташко Ташев. Той разказа, че така се запознал с бившия министър Иванов, който идвал да рови в дела още преди да стане министър в кабинета на Борисов.

Това се случило по времето, когато Иванов бил член на служебния кабинет на Георги Близнашки. Тогава той идвал в отдела, за да разпитва как се разпределят делата. Такова нещо се случвало за първи път от страна на министър, което се видяло доста странно на служителите на IT отдела. "Владимира Янева ме повика и ми представи Христо Иванов. Не го познавах до тогава - младо момче с брада, бил дошъл от някаква гражданска организация. И ме помоли: Г-н Ташев, бъдете така добър, всичко, от което има нужда, да му го разкажете, покажете", съобщи Ташев. Иванов искал да разбере всичко с пълни подробности - кой го прави, къде се прави, както и детайли от деловодната система на съда. Компютърният специалист разкри още, че в Съдебната палата се знаело предварително, че за поста председател на ВКС ще бъде избран Лозан Панов. По това време имало проверка на компютърната система на СГС, която била разпоредена от ВСС и пристигнало писмо с указания. След като бил избран Панов пък, започнали размествания в СГС и да назначават свои хора и роднини. Ташев бе категоричен, че е недопустимо цели семейни кланове, заедно с определени супербогати софийски кантори да управляват софийските съдилища. "Тези хора искат да овладеят и да контролират най-важните съдилища в държавата, за да може в един удобен момент да се разправят и със своите политически опоненти", смята той. И допълни, че тези, за които разказва, имат и политическо крило. "И това политическо крило им пуска задачите. И неслучайно вие видяхте, че този същият Христо Иванов е бил внедряван в съда далеч преди да стане министър", обобщи Ташев.

"Кумовете" кадруват в съдебната власт
Вече си имаме първи частен съд, скочи Яне Янев

Друг чутовен скандал разтърси съдебната власт в разгара на гейта с есемесите вчера. Съветникът на премиера по въпросите за борбата с корупцията по високите етажи на властта Яне Янев разкри в ефира на "Канал 3", че групировката "Кумовете" управлява съдебната система. Янев съобщи, че шефът на Софийския градски съд Калоян Топалов е кумец на бившия временен шеф Владимир Йорданов. Сега същият този Йорданов, който от своя страна минава за протеже на председателя на ВКС Лозан Панов, е фаворитът за председател на Софийския апелативен съд. "Това е безобразна шуробаджанащина, тя е скандална и недопустима. Имаме вече първи частен съд", коментира Янев.

Съветникът на премиера разказа още как Лозан Панов е размахал метлата във ВКС и е уволнил най-малко 30 души, за да назначи свои хора - вероятно отново кумове и кумци. В СГС по същия начин действа Калоян Топалов. "Попитайте по ЗДОИ как са командировани от Топалов съдиите в СГС. Ще излязат интересни неща за техния стаж и компетентност", препоръча Янев. "Христо Иванов е един гастарбайтер в съдебна власт. Виждаме сега от колко дълго време той е бил инплантиран в съдебната власт. Той само хвърля обвинения, които след това увисват. Затова и си тръгна от министерството, защото няма капацитет да се справи", добави Янев.

Димитър Узунов оглави кадровия орган на Темида
Членовете на ВСС: Той е обединител на всички магистрати

Висшият съдебен съвет избра Димитър Узунов за представляващ кадровия орган. Предложението за смяна на досегашният представляващ Соня Найденова дойде от 12 от членовете на съвета, които го внесоха като извънредна точка. Аргументът е предстоящите промени на Закона за съдебната власт и разделянето на ВСС на две колегии. Предложението бе докладвано от Милка Итова, която поиска да бъде разгледано приоритетно като първа точка в заседанието. Самата Соня Найденова излезе от залата и отказа да гласува за себе си. Димитър Узунов също последва примера й. Той бе избран с 13 гласа "за" от присъстващите в залата. Двама се въздържаха. "Узунов е обединител на всички членове на съвета. Доказал конструктивната си работа, своята диалогичност, способност на работа в екип, точност и акуратност като председател на комисия "Съдебна администрация", сега на "Бюджет и финанси", това заяви при представянето на мотивите за издигането на Узунов членът на съвета Светла Петкова. Тя добави, че с измененията на конституцията стопанисването на сградите минава към ВСС. А Узунов като 12 години председател на Районния съд в Сандански е успял да направи образцова материална база, което означава, че може активно да работи и в тази насока. Друг основен аргумент е, че Узунов успя да издейства по-голям бюджет за съдебната власт през 2016 г. Колегата й Румен Боев каза, че не е толкова драматична ситуацията със смяната на представляващите, че да се придава чак толкова голяма тежест. Всички били равни с по един глас. "Демокрацията е събираш гласове и толкова. Ако се съберат гласове съгласно закона и демокрацията, то си става едно решение", изтъкна Боев. Мнозинството от кадровиците заявиха, че нямат забележки към работата на Соня Найденова и й изказаха благодарност. Въпросът обаче бил дали тя може да отговори на новите предизвикателства след измененията на конституцията и предстоящите промени в ЗСВ.

Искам срок за завършване на съдебната реформа
Нито се меся в работата на някого, нито имам общо с кадрови промени във ВСС

Бойко Борисов, премиер

Вече дни наред продължават да се разпространяват абсурдни тези в публичното пространство. Категорично заявявам, че нито се меся в работата на някого, нито пък имам общо с кадрови промени във ВСС, под каквато и да е форма. Нещо повече, считам, че последните промени във ВСС са провокация, целяща изкуствено поддържане на напрежението между институциите, като отново се намесва моето име. Разбирам, че политически е удобно на определени кръгове да използват тези похвати, за да реализират личните си амбиции, но всеки здравомислещ човек разбира, че това е вредно за държавата.

Нужни са действия и реформи, а не просто празни приказки и скандали, които допълнително изчерпват доверието в съдебната система. За промени в конституцията никой не говореше през 2015 г., когато парламентът прие стратегията за съдебната реформа. Успяхме да постигнем много, но реформата не е завършена. Най-важното сега е да продължим. Аз ще предложа да се съгласим за конкретен времеви график за продължаване на реформата в съдебната власт. Това са решения, които са важни за всички, а техният минимум, както вече казах, включва:

- Изменение в Закона за съдебната власт, на основата на измененията в конституцията. Те трябва да засилят до максимално възможния предел съдийското самоуправление, както и отчетността и децентрализацията в прокуратурата.
- Антикорупционният закон.

- Изменение в наказателно-процесуалния кодекс: по-бърз процес, по-малко формализъм, ограничаване на възможностите за безкрайното връщане на делата за доразследване.

- Изменение в Наказателния кодекс.

- Изработване на проект за Закон за мерките срещу тероризма.

Надявам се, че в най-скоро време тези промени ще минат през Министерски съвет, а след това с конкретни срокове ще бъдат внесени и за разглеждането им в парламента, подкрепени от ПГ на ГЕРБ. Вярвам, че тези промени ще срещнат разбирането и на партньорите ни.

Скандалният адвокат защитава КТБ

Скандалният адвокат Иван Тодоров е сред екипа защитници на фалиралата КТБ и шеф на "Сиела". Той бе и свидетел по искане уволнената съдийка Румяна Ченалова при изслушването й във ВСС. Тодоров е управляващ съдружник в едно от най-големите столични адвокатски дружества "Георгиев, Тодоров и Ко.". Малко преди тоталното сгромолясване на КТБ през юни 2015 г. Тодоров бе предложен за почетен консул на офшорната зона Антигуа и Барбудада. Специалист е по административно право и обжалвания, приватизация, банково дело, сливания и придобивания. Твърди се, че е станал близък с Лозан Панов, който дълго време бе административен съдия в София и е разглеждал редица негови дела.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай