Неделя,

Следовател по делото "КТБ" оглави прокуратурата в София

От: Рачо Рачев, сн. Архив -
127
Следовател по делото "КТБ" оглави прокуратурата в София
A
A
A

Илиана Кирилова е новият ръководител на Софийската градска прокуратура (СГП). Тя е известен следовател, била е зам.-шеф на Столичната следствена служба, а през последните 4 г. е ръководител на сектора за разследване на престъпления срещу финансовата и кредитната система и на престъпления, извършени от хора с имунитет.

Кирилова бе избрана единодушно с 10 гласа "за" от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). На днешното заседание стана ясно, че тя е организирала работата на следователите по делото "КТБ".

Постът в СГП бе овакантен от края на януари, когато тогавашният градски прокурор на София Емилия Русинова бе назначена за зам.-шеф на Софийската апелативна прокуратура.

Илиана Кирилова бе единствен кандидат за поста в СГП. Тя бе подкрепена и от главния прокурор Иван Гешев. Според него са необходими радикални реформи, за да може "градската прокуратура да заеме мястото, което й се полага".

Днес обаче не бе избран ръководител на Апелативната специализирана прокуратура (АСП). Кандидатите за поста днес бяха двама - Пламен Евгениев и Росен Радев от спецпрокуратурата, но никой не събра необходимите гласове.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички