Следовател по делото "КТБ" оглави прокуратурата в София

Илиана Кирилова е новият ръководител на Софийската градска прокуратура

Следовател по делото "КТБ" оглави прокуратурата в София | StandartNews.com

Илиана Кирилова е новият ръководител на Софийската градска прокуратура (СГП). Тя е известен следовател, била е зам.-шеф на Столичната следствена служба, а през последните 4 г. е ръководител на сектора за разследване на престъпления срещу финансовата и кредитната система и на престъпления, извършени от хора с имунитет.

Кирилова бе избрана единодушно с 10 гласа "за" от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). На днешното заседание стана ясно, че тя е организирала работата на следователите по делото "КТБ".

Постът в СГП бе овакантен от края на януари, когато тогавашният градски прокурор на София Емилия Русинова бе назначена за зам.-шеф на Софийската апелативна прокуратура.

Илиана Кирилова бе единствен кандидат за поста в СГП. Тя бе подкрепена и от главния прокурор Иван Гешев. Според него са необходими радикални реформи, за да може "градската прокуратура да заеме мястото, което й се полага".

Днес обаче не бе избран ръководител на Апелативната специализирана прокуратура (АСП). Кандидатите за поста днес бяха двама - Пламен Евгениев и Росен Радев от спецпрокуратурата, но никой не събра необходимите гласове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай