След призива на ГЕРБ и РБ: ВСС отказа да се разпусне (ОБЗОР)

След призива на ГЕРБ и РБ: ВСС отказа  да се разпусне (ОБЗОР) | StandartNews.com

Висшият съдебен съвет няма да подаде оставка и по този начин да се саморазпусне, за което настояха от управляващата коалиция. Това стана ясно от позиция на магистратите, изчетена от представляващия ги Димитър Узунов. Становището на кадровиците на Темида бе прието с 19 гласа "за". Против гласува единствено членът на съвета Калин Калпакчиев, който определи декларацията като "лицемерие". Колегата му Камен Иванов пък се въздържа при вота.

В контрадекларацията на ВСС се посочва, че призивът на управляващите е "пореден опит на политически сили за груба намеса в работата на независимата съдебна власт". В позицията на кадровиците се посочва още, че "настоящият състав на ВСС е обект на манипулативни внушения и целенасочени атаки още от формирането си, въпреки които е постигнал напредък в подобрението на дейността на съдебната власт". По повод настояването на ГЕРБ за разпускането на сегашния състав на ВСС, понеже бил изчерпал общественото доверие заради междуличностни конфликти, от кадровия орган отговарят: "Не приемаме за сериозни декларираните мотиви, че с "междуличностните си конфликти" членовете на ВСС нямат възможност да изпълняват функциите, поверени им от Конституцията и законите на страната. ВСС е колективен орган и е напълно естествено в духа на демократичните традиции членовете му да изразяват и отстояват различни позиции по въпроси, свързани с работата на съдебната власт". Членът на съвета Михаил Кожарев заяви, че искането за оставки е единствено политически акт и видя в това популизъм на управляващите. Калпакчиев пък коментира, че вместо ВСС да се занимае с реалните проблеми, влиза в тона на политическите партии и излиза с декларация, която е също толкова лицемерна, колкото на депутатите. На въпрос дали би подал оставка, Калпакчиев заяви, че сега не е момент за това, макар като морален акт този въпрос да стои открит.

Няма как колективен орган да си тръгне сам

Сотир Цацаров, главен прокурор

ВСС не може да се разпусне. Той е колективен орган. ВСС прие позиция, изцяло подкрепена от мен. Каква е логиката да искаш оставка заради проблемите, посочени в мониторинговия доклад ден преди да бъде публикуван. Само преди месец същото това мнозинство е решило, че този ВСС запазва своя живот до края на мандата си. Според мен, ВСС като колективен орган не може да се разпусне, може всеки сам да подаде оставки. Относно "Яневагейт", това е разговор между една подсъдима и една обвиняема, записван и пускан услужливо на части, а и доказано записът е манипулиран - за какъв скандал става дума.
Интерес да няма държава имат не само престъпни структури. Интерес да има хаос може да имат определени политически сили и икономически субекти.

РЕАКЦИИ

Груба намеса в съдебна власт

Михаил Миков, лидер на БСП

Искането за саморазпускане на ВСС е груба намеса в независимата съдебна власт. Така се стига до институционална криза в отношенията между политическата парламентарна власт и съдебните кадровици.

Винаги едно или друго действие във ВСС може да се прочете и политически. Най-важното е, че това е независим орган и не може по такъв начин да се упражнява политически натиск върху него.

Отчетът на ВСС за 2014 г. не е внесен, а срокът е бе до 30 май м.г. Тук трябваше да се обсъжда този отчет и да се казват нещата, а не с есемеси и записани разговори.

Казак: Който сее вятър, жъне буля

Който сее вятър, жъне буря. Който се опитва да всява допълнителен хаос и раздор в и без това проблематичното състояние, в което се намира съдебната система, рискува да задълбочи проблемите и да ги прехвърли върху другите власти." Така съпредседателят на ДПС Четин Казак коментира вчера в парламента призива на ГЕРБ и РБ за оставка на ВСС. Той призна, че в движението останали изненадани от искането. Казак напомни, че в края на м.г. са били гласувани промените в Конституцията и депутатите изрично приели, че този ВСС ще довърши мандата си. "Учудващо е за нас как може след месец и половина да се излиза с призив към институциите, призвани да следят за спазването на законността, да нарушат Конституцията", посочи той.

"Съдебната система повече от всякога се нуждае от стабилност, от търсене на съгласие за продължаването на съдебната реформа", изтъкна Четин Казак.

Цветанов: Ще се съобразим с решението на ВСС

Право на ВСС е да реши дали ще подава оставка, "ние просто сме изразили мнение, което съответства на обществените оценки". Така председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира вчера решението на членовете на съвета да не се саморазпускат.

"Разделението на властите дава право на всяка една институция да вземе своето решение и ние ще се съобразим с него. С декларацията просто декларирахме позицията на парламентарната група на ГЕРБ относно ситуацията и състоянието, което има днес като нагласи и климат във ВСС", добави Цветанов.

Каракачанов поиска нов коалиционен съвет

Съпредседателят на ПФ и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов обяви, че не подкрепя искането на ГЕРБ и РБ за оставка на ВСС. Каракачанов обаче споделя критиките към дейността на бившия правосъден министър Христо Иванов. Войводата се възмути от факта, че декларацията е била представена минути преди да бъде оповестена пред медиите. За да се предотвратят други подобни случаи - всеки да предлага, "каквото му скимне в последния момент", Каракачанов предлага да бъде създаден нов политически орган - коалиционен съвет, в който да влизат по двама представители от четирите парламентарни групи, подкрепящи мнозинството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай