Слагат е-гривни на осъдени

Слагат е-гривни на осъдени | StandartNews.com

София. 180 осъдени на пробация или предсрочно освободени от затвора ще бъдат контролирани с електронни гривни. За проекта на правосъдното ведомство, финансиран от Норвежкия механизъм, съобщи правосъдният министър Зинаида Златанова. Според нея законите у нас не позволяват поставянето на новите устройства да става задължително. Затова се обмислят промени в нормативната база.

Според експерти след промени в законите би могло е-гривни да бъдат поставяни и на осъдени на домашен арест. Устройствата ще бъдат заключени на глезените на затворниците. Принципът на действие е следният - в дома на осъдения се намира стационарно устройство, приличащо на телефон, което е свързано с Център за наблюдение. В гривната има приемник и предавател. Ако осъденият реши "да кривне" и да напусне дома си, веднага се регистрира сигнал.

Според Златанова, ако такива гривни бяха поставени на дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов или на осъдения за убийството до дискотека "Соло" Илиян Тодоров, нито един от тях нямаше да се укрие от правосъдието.

Прокурор Ели Попова тества по собствено желание действието на подобна гривна. "Когато излязох от къщи към 7,15 ч. сутринта, сигналът веднага бе регистриран", каза обвинителката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай