Слагат примка на Гешев чрез Върховния касационен съд

Правосъдното министерство представи предложенията си за промени в няколко закона

Слагат примка на Гешев чрез Върховния касационен съд | StandartNews.com

Представител на правораздавателната система, с ранг "съдия във Върховния касационен съд", ще разследва данни за евентуално извършени престъпления от главния прокурор и неговите заместници.

Правосъдното министерство представи предложенията си за промени в няколко закона. С тях се създава механизъм за търсене на наказателна отговорност от обвинител номер едно и неговите заместници, предаде БНТ.

Предложенията ще бъдат публикувани за обществено обсъждане и изпратени за становище на Венецианската комисия. След като тя отговори ще бъдат внесени в Министерския съвет, който да ги предложи за приемане в парламента.

"Главният прокурор и неговите заместници в случай на данни за извършено престъпление да бъдат разследвани от лице, което е съдия, избрано измежду съдиите с ранг "върховен касационен съдия" на длъжност от окръжен съд нагоре. Включени в списък определен с решение на общото събрание на Наказателната колегия на Върховния касационен съд", заяви правосъдният министър в оставка Надежда Йорданова.

"Ние сме направили всичко възможно едно такова разследване, правилата за него да бъдат максимално близки до съществуващите в момента по общия ред в НПК. Такова отклонение например е даването на правомощие разследването да се извършва от разследващи полицаи от МВР, а не следователи", допълни Емил Дечев, заместник на Йорданова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай