Сряда,

Слагат примка на Гешев чрез Върховния касационен съд

От: Иван Ангелов, кадър БНТ -
15558
Слагат примка на Гешев чрез Върховния касационен съд
A
A
A

Представител на правораздавателната система, с ранг "съдия във Върховния касационен съд", ще разследва данни за евентуално извършени престъпления от главния прокурор и неговите заместници.

Правосъдното министерство представи предложенията си за промени в няколко закона. С тях се създава механизъм за търсене на наказателна отговорност от обвинител номер едно и неговите заместници, предаде БНТ.

Предложенията ще бъдат публикувани за обществено обсъждане и изпратени за становище на Венецианската комисия. След като тя отговори ще бъдат внесени в Министерския съвет, който да ги предложи за приемане в парламента.

"Главният прокурор и неговите заместници в случай на данни за извършено престъпление да бъдат разследвани от лице, което е съдия, избрано измежду съдиите с ранг "върховен касационен съдия" на длъжност от окръжен съд нагоре. Включени в списък определен с решение на общото събрание на Наказателната колегия на Върховния касационен съд", заяви правосъдният министър в оставка Надежда Йорданова.

"Ние сме направили всичко възможно едно такова разследване, правилата за него да бъдат максимално близки до съществуващите в момента по общия ред в НПК. Такова отклонение например е даването на правомощие разследването да се извършва от разследващи полицаи от МВР, а не следователи", допълни Емил Дечев, заместник на Йорданова.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички