Вторник,

Шпионите превзели МО, разузнаването и парламента

От: Стандарт -
349
Шпионите превзели МО, разузнаването и парламента
A
A
A

Множество органи по сигурността у нас разследват група, която е извършвала тежки умишлени престъпления срещу Република България, стана ясно от съобщение по-рано днес на говорителя на главния прокурор Сийка Милева.

Групата се е занимавала с това да събира класифицирана информация, която представлява държавна тайна и да я предоставя на трета държава, в случая става въпрос за Русия.

Ръководител на тази група е бивш началник във "Военно разузнаване", когото разследващите наричат резидент. До момента обвиняемите лица са 6 на брой.

Останалите участници в групата са военнослужещи и заемащи висши държавни длъжности. Те събирали и предоставяли на резидента класифицираната информация.

Първият е ръководен кадър от системата на Министерство на отбраната. Вторият участник е служител в служба "Военно разузнаване". Третият също е действащ служител във "Военно разузнаване". Четвъртият е бивш служител на "Военно разузнаване", настоящ висш служител в администрацията на българския парламент, който ръководи секретното деловодство на парламента.

Задачата на резидента е била да изгради агентурна мрежа, съобщи Сийка Милева. Той е завършил военно образование в България и чужбина, както и разузнавателна школа в Москва, позната като ГРУ. След което става преподавател.

Вербувал е лица, които са имали достъп до класифицирана информация на Република България, НАТО и ЕС.

В групата участва и съпругата му, която е с българско и руско гражданство. Тя се е ползвала с доверие на руските дипломати у нас. Играла е ролята на посредник между резидента и служител на посолството на Руската федерация у нас. Документирани са разговори между нея и резидента, както и нейни посещения в сградата на посолството.

От прокуратурата пуснаха записи на телефонни разговори, в които резидента дава указания. Разпространиха снимки на служителите, които снимат информация от служебния си компютър, както и как същите служители обменят валута в чейнджбюра и броят пари на служебното си място. Става ясно, че резидентът е плащал възнаграждения.

Един от участниците в групата вчера е направил опит да избяга. Той е бил незабавно задържан в близост до посолството на Руската федерация в София.

Събраните до момента доказателства са категорични, че дейността на групата е нарушила държавния интерес, каза на брифинга прокурор Алексов.

Двама военнослужещи от Министерството на отбраната са задържани за 72 часа с постановление на наблюдаващ прокурор от Военно-окръжна прокуратура-София по подозрение за изнасяне на класифицирана информация в полза на чужда държава, потвърдиха от Министерството на отбраната.

Задържането е станало в резултат на проведени оперативно-следствени действия на службите за сигурност. По случая е образувано досъдебно производство.

Вчера екипи на ДАНС и на МВР са обискирали различни адреси в София. Заради операцията на изходите на столицата в следобедните часове имаше засилено полицейско присъствие.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички