Шега ли е? Искаме от Русия да екстрадира автора на хакерската атака

Във виртуалния свят остават много повече следи, отколкото в реалния

Шега ли е? Искаме от Русия да екстрадира автора на хакерската атака | StandartNews.com

Българските разследващи са установили мястото, откъдето е проведена атаката, а също и трите имена, адреса и местонахождението на едно от лицата, извършили атаката. Ще поискаме екстрадицията на това лице от Руската федерация, съобщи дв интервю за бТВ директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

Той изрази съмнение, че лицето ще бъде докарано и каза, че би било наивно да очакваме съдействие от Русия.

Във виртуалния свят остават много повече следи, отколкото в реалния, особено ако разполагаме с необходимия софтуер. Лицето е на територията на град Магнитогорск в Руската федерация, каза Сарафов.

Той допълни, че атаката е повърхностна и не са източени данни от информационните масив, не са увредени масивите и няма да затрудни работата на институциите. По думите му единственият резултат от атаката е бил затрудненият достъп до сайтовете.

Той съобщи, че според Телеграм канала на групировката KILLNET, която действа на територията на Руската федерация, тази атака е била предупреждение.

По време на хакерската атака са направени неуспешни опити за блокиране на достъпа до над 10 сайта на държавни институции, както и сайтовете на медии, телекомуникационни компании, летища и банки. Системата за киберсигурност е реагирала, защити са сработили и затрудненията за достъп до атакуваните сайтове са били минимални. Не е атакувана и няма компрометирана информация и данни.

Още в събота главният прокурор Иван Гешев и Борислав Сарафов обявиха, че хакерската атака идва от Руската федерация. Нейният зародиш е в град Магнитогорск - Челябинска област. По-късно стана ясно, че зад атаките стои руската хакерска група KILLNET.

Обект на съботната атака станаха сайтовете на президента и на още няколко ведомства, както и на прокуратурата. Става въпрос за масирана DDoS атака - тоест разпределен отказ на услуга.

"Да, атаката е от град Магнитогорск. Софийска градска прокуратура е възложила проверка, работи се с ГДБОП и ДАНС. Обект на атаката не е само институцията на Президентството, обект на атака е българската държава. И то българската държава като част от европейското семейство. Обект на тези хакерски атаки са множество министерства – на вътрешните работи, на правосъдието, на отбраната, Конституционният съд, прокуратурата", заяви Иван Гешев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай