Понеделник,

Съдът спря смяната на ръководството на "Автомагистрали"

От: Агенция Стандарт -
326
Съдът спря смяната на ръководството на "Автомагистрали"
A
A
A

Фото БГНЕС

Софийският градски съд е спрял производството по вписването на ново ръководство на държавната фирма "Автомагистрали" ЕАД. Това е станало след иск на настоящия изпълнителен директор на дружеството Стоян Беличев и другите двама членове на съвета на директорите - Александър Филев и Иван Коларов, предаде БГНЕС.

Основният аргумент за решението е, че служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова, която като принципал на "Автомагистрали" иска да смени ръководството, не е провела конкурс за постовете. Освен това съдът отбелязва, че по закон членовете на борда трябва да са петима, а не трима, както тя предлага и както е сегашното положение.

Съдът постанови, че вписването на новото ръководство и заличаването на старото може да стане само след разрешаване на спора между страните.

Комитова поиска да смени ръководството на "Автомагистрали", след като проверка откри, че държавната фирма е платила авансово над 180 млн. лева на външни фирми за проекти за обезопасяване на свлачища и срутища, а шест месеца преди крайния срок почти нищо от възложените дейности не е свършено. Заради тези договори Комитова смени цялото ръководство на Агенция "Пътна инфраструктура".

В допълнение според проверка на "Сметната палата", държавното дружество е получило от над 4 млрд лв. от поръчки в нарушение на изискванията на закона, а от общо 14 договора с държавата за период от пет години, шест са сключени, без да се изисква провеждане на процедура за възлагане на обществена поръчка.

Комитова неведнъж съобщи, че иска да се раздели със старото ръководство на "Автомагистрали" цивилизовано. Директорът на компанията Стоян Беличев пък уточни, че е готов да предаде поста, стига смяната да стане по всички изисквания на закона.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com