Съдът остави убиеца на Милен Цветков в ареста

Може да се направи обосновано предположение, че Николов е предизвикал катастрофата

Съдът остави убиеца на Милен Цветков в ареста | StandartNews.com

Обвиненият за тежката катастрофа, при която загина журналистът Милен Цветков Кристиан Николов остава в ареста, реши късно снощи Софийският градски съд, предаде БТА.

Според съда може да се направи обосновано предположение, че Николов е предизвикал катастрофата. До това предположение се стига на база доказателствата - собствеността на автомобила и показанията на очевидците.

Съдът се позова на показанията на няколко свидетели. Един от тях - Денислав Бодичев е описал подробно травмите по тялото на Цветков и разказал, че журналистът е бил с колан. В колата му, след удара, се е активирала и въздушна възглавница.

Видеотехническата експертиза все още е непълна, посочи съдът и записа, че тя ще е от особено заничане механизма на удара. Бодичев казал, че според него джипът се движел с около 100 км в час, а след удара колата на Цветков се отместила с 15 метра напред, когато се и завъртяла.

Десислава Николова (майката на Кристиан), заявила, че е напуснала София на 15 април и се върнала на 19 април вечерта, защото й казали, че синът й задържан.

Други свидетели пък разказват, че още на място полицията е установила кой е карал колата и кой се е возил в нея.

Кристиан е отказал да участва в разпознаване, както и да даде биологичен материал за проба.

След преглед е установено, че Николов е използвал амфетамин, тетрахидроканабинол, кокаин и лексотан. И всичко това, според лекарите, е станало 24 часа преди прегледа, като в този период влиза и катастрофата.

Съдът смята, че Николов е съзнавал риска, който поема след приема на четирите вида упойващи вещества. Но няма данни той да има психични проблеми.

Когато деецът не желае общественоопасни последици или не би искал да настъпят, но нарушава правилата за движение, се счита, че съзнателно ги допуска, т.е. има евентуален умисъл, записа в мотивите си съдия Мина Мумджиева.

Употребата на упойващи вещества има особено значение за Николов. Изводът за това е тяхната разнородност и именно това прави специфичността на случая, посочи още съдът и допълни, че няма гаранции, че той ще се въздържа от употреба на подобни вещества извън ареста.

Освен това има опасност младежът да се укрие и заради това, че учи в чужбина.

Определението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай