Съдът: ЛиЛана остава в ареста, защото е опасна

Съдиите: Има съпричастност на Лиляна Деянова към престъплението, в което е обвинена

Съдът: ЛиЛана остава в ареста, защото е опасна | StandartNews.com

Лиляна Деянова, известна и с артистичния псевдоним ЛиЛана, остава в ареста. Апелативният специализиран съд отмени мярката й "домашен арест", постановена миналата седмица от първоинстанционния Специализиран наказателен съд.

Заедно с още няколко души, сред които съдружникът на Деянова - Мартин Димитров и брат й Александър Деянов, тя е обвинена за участие в организирана престъпна група, неправомерно усвоявала европейски средства, като  продали един и същи софтуер на няколко фирми.  Това ставало с документи с невярно съдържание.

Според съдебния състав от събраните доказателства може да се направи обосновано предположение за съпричастност на Лиляна Деянова към престъплението, в което е обвинена.

Като прецени като разумен 45-дневния срок на задържане, съдът записа в определението си, че на свобода тя може да извърши друго престъпление. Решението е окончателно.

Миналата седмица първоинстанционният Специализиран наказателен съд промени мярката ѝ за неотклонение на "домашен арест", но прокуратурата протестира решението.  От своя страна адвокатът на Деянова поиска да бъде освободена без мярка за неотклонение.

Преди вчерашното заседание прокуратурата представи нови доказателства. В съдебната зала стана ясно, че ЛиЛана има ново обвинение – за документ с невярно съдържание: „Това, което се твърди в тези документи, че има реално предаване на софтуер от фирма „Телерайз Лимитед“ на фирма „Нованор“ с управител обвиняемата Лиляна Деянова - това не се е случило на практика“ обясни прокурор Данаил Шостак.

Деянова говори за първи път пред медиите и обвърза ареста си, както и този на съдружника си с намерението си да пусне в продажба алтернативна електронна винетка. Двамата били задържани 3 дни преди да стане това.

Преди да чуе, че няма да излезе на свобода Деянова отрече да е извършвала престъпление и обяви, че със съдружникът й Мартин Димитров са единствените задържани под стража за злоупотреба с европейски пари от началото на действието на европрограмите у нас.

С нежелание отговори на въпроса  може ли да е под стража, заради твърденията, че е близка с разследвания за 18 престъпления бизнесмен Васил Божков, който се укрива в Дубай: „Не мога да ви кажа дали заради него съм тук, но според мен е позорно, ако това е така“, беше лаконична  Лиляна Деянова.

Адвокатът ѝ Николай Хаджигенов цитира показания на разпитани по делото свидетели, питани познават ли Васил Божков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай