Съдийка видя грешка в присъдата на убиеца на Милен Цветков

Тя не вярва, че Кристиан Николов е извършил умишлено престъпление

Съдийка видя грешка в присъдата на убиеца на Милен Цветков | StandartNews.com

Кристиан Николов, осъден за катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков, се оказа с присъда подписана с особено мнение на един от съдиите. Това се вижда от решението на Върховния касационен съд, цитирано от БТА.

Особеното мнение е на съдия Петя Шишкова. За разлика от колегите ѝ Теодора Стамболова (председател на съдебния състав) и Надежда Трифонова съдия Шишкова смята, че престъплението не е извършено при евентуален умисъл, а по непредпазливост. Тя е съгласна с мотивите както на първата инстанция - Софийския градски съд, така и на втората - Апелативния съд в София.

Според Стамболова и Трифонова Николов е действал при евентуален умисъл, пише в съдебното решение.

Шишкова посочва, че сред фактите по делото няма специфични обстоятелства, че подсъдимият ще избегне настъпването на общоопасния резултат. Затова и самонадеяността трябва да бъде изключена. Шишкова смята, че катастрофата е настъпила по непредпазливост и по небрежност.

Според нея само това, че е карал с 99 км/ч без да намалява, е единственият аргумент, който може да се изтъкне за искането на прилагането на по-тежка квалификация в закона.

Съзнаването на неизбежността на общоопасните последици е характерно за прекия, а не за евентуалния умисъл, мотивира се още Шишкова. Тя анализира доказателствата, като посочва, че Николов нито е искал да се самоубие, нито е бил в конфликт с двамата си спътници в колата. Затова и няма как да се направи изводът, че се е отнесъл безразлично към опасността от сблъска, пише в мотивите.

Фактът, че приятелят на Николов, който пътувал в колата, го е извикал по име преди удара и това е станало причина за рязка маневра, също изключва тезата за евентуален умисъл, посочва съдия Шишкова.

Според нея дали деянието е умишлено, или непредпазливо трябва да се преценява по отношение на това дали Николов е искал да удари Цветков, а не как е управлявал автомобила. Второто е нарушение на закона за движение по пътищата, мотивира се Шишкова.

Върховният касационен съд окончателно потвърди осъдителната деветгодишна присъда на Кристиан Николов, подсъдим за катастрофата, при която загина Милен Цветков. Според решението на съда престъплението е извършено при евентуален умисъл, а не както двете други съдебни инстанции прецениха - по непредпазливост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай