Съдия сезира Гешев за производство срещу Миталов

Димитър Узунов разкри защо Миталов не е постъпил в спецсъда

Съдия сезира Гешев за производство срещу Миталов | StandartNews.com

 

"Ясна е съдбата на Андон Миталов, позволи си недопустим акт, с който нарушава закона. Беше предложено да бъде уволнен. Законът е драстично нарушен. Прескочил е една фаза в съдебно производство". Това заяви експредседателят на ВСС и настоящ съдия Димитър Узунов.

"През октомври 2011 г. е бил на прага да бъде назначен в Специализирания съд. Оказва се, че първият кандидат е бил уволнен заради неизпълнение на служебните си задължения, вторият също, на трето място беше този колега Миталов. Мнозинството се възпротивихме за първите двама, а Миталов имаше ниска оценка от устния изпит и поставихме под въпрос професионалната му компетентност. Така не беше назначен за конкурсната длъжност", допълни той.

"Той обжалва решението и ВАС отмени решението ни и ние го назначихме на тази длъжност. Не е лошо решенията на ВСС да не се обжалват, особено тези по назначаване, както е в много страни, където те са окончателни. Този случай ми напомня на казаното бившият френски посланик в България, който нарече съдийка "гнила ябълка". Разликата е, че спрямо онази съдийка вече бяхме образували наказателно производство", коментира Узунов.

"Миталов да напусне, това  ще бъде най-бързият и безболезнен начин и за системата, и за него. Неговото не е професионална компетентност, няма място в съдебната система. Сезирам Иван Гешев да започне производство срещу Миталов", заяви Димитър Узунов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай