Сакскобургготски загуби делото за двореца "Ситняково"

Сакскобургготски загуби делото за двореца "Ситняково" | StandartNews.com

София. Държавата има право на имота и сградите на двореца "Ситняково", постанови Софийският окръжен съд. Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок трябва да предадат имотите на държавата според решението от 31 октомври.

Решението на първата инстанция може да се обжалва пред Апелативния съд. Защитниците на бившия български цар и сестра му обяви, че ще се бори.

Комплексът "Ситняково" е строен през 1904 г. за летен ловен дворец, в момента има статут на недвижима културна ценност. През 1993 година сградата е дадена за безвъзмездно ползване на писателския съюз. През 2003 година е върната на тогавашния премиер Сакскобургготски от управителя на София-област Олимпи Кътев, тогава от партията НДСВ. 

Според съдия Емилия Донкова държавата има право на собственост върху централната сграда на имота от 580 кв. м, караулното помещение от 199 кв. м, както и кухня от 81 кв. м и имота от 20 дка, върху който се намират сградите.

Държавата обаче трябва да плати на Сакскобургготски и сестра му по 19 329 лв. за направените подобрения и реконструкции в имота. Докато това се случи, те могат да ползват имотите. Царските особи обаче трябва да платят по 7146 лв. за разноските по делото.

Отхвърлени са исковете на държавата за общо 70 014 лв. срещу Сакскобургготски, сестра му и петимата им роднини, които също бяха страна в процеса. Затова държавата дължи такси и разноски в размер над 14 000 лв. 

От делата за т.нар. "царски имоти" окончателно е приключено това за двореца "Кричим", който беше върнат на държавата миналата година. На първа инстанция Софийският градски съд постанови бившият монарх да върне резиденция "Царска Бистрица" и "Саръгьол", но предстои обжалване по тези дела.

Следващият месец в Окръжния съд ще е поредното заседание по делото, по което държавата иска обезщетение за дърводобива, извършван на територията на 16 500 декара гори в Рила. Също през декември Софийският градски съд предстои да гледа дело за имението "Врана".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай