Съдийката Ченалова влезе в ареста (ОБЗОР)

Съдийката Ченалова влезе в ареста (ОБЗОР) | StandartNews.com

Според брат й се е явила пред разследващите с адвокат

Съдия Румяна Ченалова вече е в килиите на ареста на Национална следствена служба на бул. "Г. М. Димитров" в столицата. Късно вечерта във вторник тя бе задържана с прокурорско постановление до 72 часа, съобщиха от държавното обвинение. От него става ясно, че прокуратурата ще поиска постоянния й арест. Арестът й изтича в петък следобед. Срещу нея има образувани две разследвания - за длъжностно и за документно престъпления. Конкретна информация за престъпленията, за които е разследвана, засега не се оповестява заради следствената тайна. От средата на януари Ченалова е и временно отстранена като съдия за 6-месечен срок. Тя бе обявена за общодържавно издирване във вторник, тъй като многократно не се отзовавала на призовките, за да бъде привлечена като обвиняема. Издадена е заповед за принудително довеждане, но съдийката не е открита на нито един от известните й адреси.

Задържана ли е Ченалова, или сама се е явила при разследващите? Отговорът на този въпрос водеше до противоречиви отговори. Пред "Стандарт" адвокат Станимир Ченалов, който е и неин брат, заяви, че сестра му се явила на бул. "Черни връх" 45 заедно с адвокат в три часа следобед във вторник, след като е разбрала за обявяването си за издирване. Той сподели, че във вторник преди обяд се е чул със сестра си, за да й потвърди, че е подал молба в Софийска градска прокуратура. "В 13 ч във вторник ваш колега, журналист, ми съобщи новината, че Ченалова е обявена за издирване. Това беше изненада за мен. Аз й се обадих, предупредих я, но същевременно трябваше да изгледам производство, в което бях ангажиран в един и половина. Излязох от съда и оттам нататък не съм се чувал с нея. Явно малко след като говори с мен, е преценила, че е по-добре да не чака. Разбрала се е с колега и се е явила в сградата на бул. "Черни връх" 45.

Била е там от три до шест часа следобед

Впоследствие има повдигане на обвинение, привличане като обвиняем, разпит. Има постановление за 72-часово задържане", разказа адвокат Ченалов. Според него съдийката не се е укривала. Аргументът му е, че в началото на месец април т.г. Ченалова се е явила на повикване от следовател в сградата на Софийската градска прокуратура, където й е връчена нова призовка. "От момента, когато тя бе призована, сме подавали молби, в които посочваме причините, поради които не можем да се явим и желанието ни да го направим и да се свърши дейност. При всяка молба, която сме подавали, изрично сме указвали моя телефонен номер за уточняване на дата", казва адвокатът.

Всъщност до ареста на съдийката се стигна, след като на 25 март на Ченалова е била изпратена призовка да се яви пред разследващите на 31 март. Определени са и резервни дати - 2 април, 6 април, 9 април и 17 април. На 30 март Ченалова и адвокатът й Станимир Ченалов подават две молби до прокуратурата. В тях е отразено, че адвокат Ченалов има друга работа и до 4 април не може да се яви в прокуратурата. Те са отчетени от прокуратурата. Следователят по делото е изпратил още една призовка за явяване за 6 април с още четири резервни дати. На 6 април адвокат Ченалов се е явил в Софийска градска прокуратура и е депозирал нова молба, в която е посочил, че Ченалова се е разболяла и трябва да се яви пред лекарска комисия в Стара Загора още същия ден. До края на деня защитникът е депозирал пред следователя

болничен лист за наложителното домашно лечение на своята сестра

и подзащитна. Според информация на бТВ болничният лист е бил издаден, защото съдия Ченалова е била с влошено психическо състояние и е била временно нетрудоспособна. В болничния е обаче не е било отбелязано, че заболяването ще попречи на съдийката да се яви пред разследващите органи. За целта е необходим още един документ. Прокуратурата е разпитала лекарите, които са подписали медицинските документи. Според тях състоянието на съдийката не е пречка да се яви пред разследващите. Това е наложило прокуратурата да поиска принудителното й довеждане от съдебна охрана. На 8 април пред прокуратурата са депозирани още две молби от съдия Ченалова и адвоката й. По-късно същия ден двамата са се свързали със следователя по делото, който отново ги е информирал, че трябва да се отзоват на призовката.
Междувременно от съдебната охрана е получен доклад, че Ченалова не може да бъде открита на известните по делото адреси в София и Стара Загора. Това е довело и до ареста й.

Името на съдия Ченалова бе споменато от френския посланик у нас Ксавие дьо Кабан сред "гнили ябълки" в българската съдебна система. "Никога не съм чувал за подобен случай във Франция", коментира той случай с френска компания, която е инвестирала у нас, чийто собственик твърди, че фирмата му е жертва на българската съдебна система. Посланикът обясни, че става дума за две дъщерна фирми на голяма френска компания за вина с милиони оборот и изрази недоумение как съдът е взел решение за обявяване в несъстоятелност. Името на Ченалова бе замесено и в скандал, свързан с делото за двойното убийство пред клуб "Соло" в София. Тогава Ченалова заяви, че е жертва на черна кампания.

Обвинението изнася едни факти, а пропуска други

Станимир Ченалов, адвокат и брат

- Адвокат Ченалов, как точно бе задържана сестра ви - сама ли отиде да се предаде, или са я намерили на адрес?

- Да се предаде е интересен термин, но не е точен. Явила се е заедно с колега - адвокат, в три часа следобед във вторник. Малко след като е говорила с мен, е преценила, че е по-добре да не чака.

- В съобщението на прокуратурата обаче пише, че е задържана късно във вторник.

- Това е прокурорското задържане. То не отразява кога лицето се е явило. Лицето може да се яви в ранната сутрин, а да бъде задържано в късна вечер. Това, което ми е много неприятно като професионалист, е, че съм пускал молба и съм казал, че ще се явим на 15-ти. След всичките молби никой не се е свързал с мен, за да се разберем кога да се свърши работа.

- Обадиха ли ви се колеги на Ченалова, след като се разбра какво се случва с нея?

- Тя е уважаван професионалист и много колеги демонстрираха своята подкрепа. Не говорим само за хора, които я познават, а дори такива, които не я познават, казват, че разбират какво се случва, защо се случва и че те са с нея и ако могат да помогнат, ще го направят.

- Имате ли отговор на въпроса защо се случва това със сестра ви?

- Явно прокуратурата е преценила, че следва да извърши тези действия. Те са законни към настоящия момент. Всичко останало е мнение по въпроса. Но за да можеш да дадеш мнение, трябва да имаш всички факти. За мен това е проблемът, че прокуратурата е изнесла едни факти, пък е пропуснала други.

- Като неин адвокат и като брат вярвате ли в невинността й?

- Абсолютно. Като брат много искам сестра ми след пет минути да излезе. Като адвокат - преди да видя документите, не мога да коментирам нищо. Много искам, ако направят мярка, пресата да присъства и да слуша и да записва кой какво говори. Сестра ми няма да има нищо против.
Това е проблемът на нас, юристите, че всеки представя истината така, както според него изглежда, и казва фактите, които на него са му удобни, представя доказателствата, които иска. Но един човек, който си върши качествено работата, той трябва да събере всички факти.

Обвинена заради висящо дело

Съдия Румяна Ченалова е обвиняема, защото е нарушила служебните си задължения по Закона за съдебната власт и процедурите по Гражданския процесуален кодекс по едно търговско дело, което още е висящо пред Софийския градски съд, съобщава сайтът "Правен свят". И двете обвинения срещу нея - за престъпление по служба и за документно престъпление са свързани с дело по искова молба на "ОЕТ - Обединени Енергийни търговци" ООД. Ответник е НЕК ЕАД. Делото е от 2013 г. Това производство бе споменато и в доклада от проверката в СГС, извършена от Висшия съдебен съвет. В документа пишеше: "В хода на проверката комисията установи, че Ченалова е допускала поправки в протоколи по две търговски дела - № 4574/2013 г. и № 5214/2011 г., като са констатирани разминавания в показанията на секретарката, записа на диска от водения съдебен протокол и отразеното в диспозитива на определението, с което се допуска поправка на протокола." Основното прегрешение на Ченалова, според разследващите е, че е извършила поправка в протокол по това производство, по което все още няма произнасяне на СГС. Следващото заседание е насрочено за 16 юни.

Второто обвинение - за документно престъпление пък е за това, че на 22 април 2014 г. в качеството си на съдия от СГС по същото производство е "съставила официален документ - протокол от проведено открито съдебно заседание, в който удостоверила неверни изявления, с цел да бъде използван този документ като доказателство за тези изявления".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай