Съдиите се дърпат от поста „главен инспектор"

Съдиите се дърпат от поста „главен инспектор" | StandartNews.com

София. Всички предложени съдии за главен инспектор са отказали да се кандидатират, съобщиха от Съюза на съдиите. Нито един от предложените професионалисти не е пожелал да бъде номинацията на съюза за поста, която да бъде внесена в парламента. Вместо това гилдията започва дискусия за мястото на Инспектората към Висшия съдебен съвет. Мотивите на отказалите номинацията ще бъдат оповестени по-късно.

 

Ето и съобщението на Съюза на съдиите:

 

„Управителният съвет на ССБ съобщава, че в проведената до момента консултация в професионалната общност за номиниране на кандидати за длъжността „главен инспектор" започна вътрешносъсловна дискусия за ролята, мястото и изискванията към Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС).


Намираме провеждането й за полезно, тъй като на първо място се утвърди профил, съдържащ обективни критерии към законоустановеното изискване заемащите длъжността да притежават високи нравствени и професионални качества.


На следващо място консултацията не се ограничи до номиниране на кандидати, а се фокусира върху обсъждане на принципните въпроси по правомощията на този орган, начина на неговото конституиране, извършената до момента дейност и перспективите му. Колегите се включиха активно в дебата и продължават да търсят подходящ кандидат, след като възприеха поставените в профила критерии.


В рамките на вътрешната консултация бяха издигнати кандидатури на съдии, които по преценка на професионалната общност са утвърдени професионалисти и безспорни авторитети с необходимите морални устои, достойни да ръководят контролния орган. Нито един от предложените до момента не даде своето съгласие да участва в обсъждане за евентуално излъчване на неговата номинация за главен инспектор.


След окончателното приключване на консултацията ще обобщим техните основания."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай