Съдът гледа делото за костинбродските бюлетини

Съдът гледа делото за костинбродските бюлетини | StandartNews.com

София. Шест дни преди предсрочният парламентарен вот Софийският градски съд ще проведе второто заседание по делото за отпечатаните в повече изборни бюлетини в печатницата "Мултипринт" в Костинброд за вота през май 2013 година.

Единственият обвиняем по делото е бившият главен секретар на Министерски съвет Росен Желязков, който поиска делото да се гледа по съкратената процедура - отказа се от разпита на на десетина свидетели и на едно вещо лице, но не се призна за виновен. Сред отпадналите свидетели е и Мая Манолова, която на 10 май 2013 година, само два дни преди провеждането на парламентарните избори,сигнализира прокуратурата за надпечатването на бюлетини за вота в печатницата "Мултипринт" в Костинброд.

В деня за размисъл прокурори, ДАНС и ГДБОП влязоха в "Мултипринт" и откриха над 350 000 надпечатани бюлетини. Тогавашният водещ по ТВ7 Николай Бареков и настоящ лидер на "България без цензура" обвини ГЕРБ, че готвели фалшификация на изборите. Той също не фигурира в списъка със свидетели.

Желязков е обвинен за престъпление по служба, извършено от длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение. Според прокуратурата той не е упражнил контрол върху отпечатването на бюлетините за изборите през 2013 г.,което е довело до надпечатване на около 350 000 бюлетини.

Съдът вече веднъж върна обвинението заради това, че то беше формулирано общо и непрецизно, а целта на Желязков неизяснена. Според защитника на Желязков - адвокат Трендафил Трендафилов в новия обвинителен акт държавното обвинение е изяснило съдържанието и възможни форми на бездействия на Желязков, но прокуратурата не е изяснила специалната цел и резултатността. Адвокатът поиска, ако съдът не се съгласи с това, алтернативно делото да се проведе по съкратена процедура, при която те са съгласни да не се разпитват някои от свидетелите и вещите лица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай