Родните съдилища 5 пъти по-бързи от германските

Родните съдилища 5 пъти по-бързи от германските | StandartNews.com

България е на дъното в Европа по финансиране на съдебната система, но сред първенците по бързина на разглеждане на граждански, административни и търговски дела. Това сочат данните от информационното табло на ЕС в областта на правосъдието за 2015 г., представено от Еврокомисията, съобщи евродепутатът от ЕНП-ГЕРБ Емил Радев.

В България са необходими по-малко от 100 дни за разглеждането на дела на първа инстанция, което ни отрежда седмо място в Европа. За сравнение, в Германия това отнема близо 500 дни. Дела на втора инстанция, свързани с нарушения на търговските марки, у нас се решават за по-малко от 200 дни, докато във Франция са необходими над 600 дни.

"Статистиката и данните ясно посочват, че българските съдии вършат своята работа професионално и не отстъпват на своите западни колеги, а гражданите могат да имат доверие в българското правораздаване", коментира Радев. Според него проблемът не е в съдебната система, а по-скоро в законодателната власт. "По време на 42-рото НС ГЕРБ внесе законопроект за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, който престоя година и половина в деловодството на парламента, без по него изобщо да се вземе отношение" каза Радев. "За мен е необяснимо, как след като през 2012 г. се въведе електронен запор, той все още не се прилага, поради факта, че БНБ и Министерство на правосъдието не са издали нужните за това подзаконови нормативни актове", посочи още евродепутатът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай