Резиденцията на Божков с незаконни пристройки

Прокуратурата разпореди проверка на вила "Аглика"

Резиденцията на Божков с незаконни пристройки | StandartNews.com

Проверка за незаконен строеж в резиденцията на укриващия се в Дубай хазартен олигарх Васил Божков разпореди Върховна административна прокуратура. Тя сезира началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да извърши незабавна проверка на място и по документи, на строеж на вила „Аглика“, намираща се в природен парк „Витоша“, относно спазване на всички нормативни изисквания на Закона за устройство на територията (ЗУТ) и подзаконовите нормативни актове по прилагането му и другите нормативни актове по устройство на територията, съобщиха от държавното обвинение.

Вила "Аглика" е собственост на Божков. Тя е бивша резиденция на Тодор Живков. В края на януари, след като започна разследването срещу хазартния бос, бяха направени претърсвания и изземвания и във вила "Аглика".

Предвид правомощията на прокуратурата да следи за спазване на законността, като предприема действия за отмяна на незаконосъобразни актове (чл. 127 т. 5 от Конституцията) ВАП е образувала преписка след като от Специализираната прокуратура (СП) е изпратено писмо, че по време на разследване е установено, че на вила „Аглика“ са извършени ненужни преустройства, съобщава още прокуратурата.

ВАП възлага на ДНСК да провери поотделно и комплексно строителния  процес по евентуално извършвани преустройства. Следва да се проведат огледи на място като се изискат и всички относими данни, включително статут на терена, право на собственост или на строеж, влезли в сила кадастрални, общи и подробни устройствени планове. По време на проверката е необходимо да се проследи целия инвестиционен процес, включващ всички компоненти и законови изисквания, съответствие на разрешението за строеж (ако има такова) с  изискванията на нормативните актове, както и допуснати ли са нарушения.

В случай, че при проверките са констатирани данни за престъпления от общ характер, следва да се предприемат действия по реда на НПК, като за всеки отделен случай трябва да се уведоми ВАП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай