Решиха съдбата на медиците, източвали НЗОК

Действителните щети за Здравната каса от дейността на обвиняемите достига 5 млн. лева

Решиха съдбата на медиците, източвали НЗОК | StandartNews.com

Петимата обвиняеми по делото за източване на Здравната каса чрез документна измама, свързана с хора с увреждания, остават за постоянно в ареста – реши Пловдивският Районен съд.

В съдебна зала бяха доведени д-р Ненко Василев, Пламен Коларов, д-р Веселина Николова, Златка Бързашка и д-р Ростислав Костадинов, предаде БНР.

От юли миналата година досега обвиняемите в съучастие съставили официални документи с невярно съдържание за предписване на помощни средства за близо 7500 пациенти, които са хора с увреждания. Така без правно основание от бюджета на Здравната каса били източени над 700 хил. лева.

Д-р Ненко Василев е управител на фиктивно регистрирания медицински център „Медлайф“ със седалище в София и филиал в Пловдив.

Схемата действала, като в медцентъра са набирани данни за инвалиди, изготвяни са фалшиви протоколи с техните имена и са прибирани парите за скъпи консумативи, които обаче изобщо не стигали до хората с увреждания.

Според защитникът на д-р Костадинов адвокат Стефан Петков всички протоколи са в електронен вид, подписвани с електронен подпис, зад който не стои обаче обвиняемият.

Районният прокурор Димитър Пехливанов заяви, че чрез съставянето на тези протоколи обвиняемите са получили лична облага в големи размери.

Предстои да бъдат изискани запори от съда върху всички сметки, недвижими имущества и дружествени дялове, притежавани от обвиняемите. Действителните щети за Здравната каса от дейността на обвиняемите достига 5 млн. лева – счита прокуратурата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай