Разпитват Бойко по делото "Станишев"

Разпитват Бойко по делото "Станишев" | StandartNews.com

Процесът "Червеи" приключва до средата на януари

Политически съдебни драми и почернени семейства, които чакат окончателни съдебни решения. Това се очаква през съдебната 2016 година. Храмът на Темида ще се радва на посещението на цяла плеяда от известни политически имена, които ще бъдат призовани като свидетели по делото срещу Сергей Станишев. Той е обвинен за това, че в периода от ноември 2005 г. до юли 2009 г. в София е загубил 7 документа с класифицирана информация. Лидерът на ПЕС не е осъждан и от деянието не са причинени имуществени вреди, затова прокуратурата внесе предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание. На 1 февруари като свидетел пред съда ще се изправи бившият вътрешен министър Румен Петков. На последното си заседание по делото през декември м.г. съдът реши, че след него показания трябва да дадат Петко Сертов и бившите шефове на служби Иван Драшков и Иван Чобанов, а също и премиерът Бойко Борисов. В края на март от важните свидетели ще бъде разпитан и Алексей Петров. Всичко това се случва, след като в средата на декември съдът уважи искането на адвокатите на Станишев да бъдат разпитани всички над 15 свидетели, които вече са дали показания по време на досъдебното производство. Делото на няколко пъти не успява да тръгне, тъй като Станишев или адвокатите му не успяваха да получат препис от постановлението на прокуратурата. Според законодателството ни, ако бъде доказана вината на Станишев, той може да бъде глобен.

До средата на януари трябва да приключи и делото "Червеи", по-малко от година след като избухна скандалът. Процесът беше отложен за 14-и, когато се очакват пледоариите на страните. Според обвинителния акт, бившият председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева е извършила престъпление по служба, а ексдиректорът на "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов - документно. Янева е обвинена, че като председател на СГС на два пъти е разрешила използването на СРС в нарушение със закона. Обвиненията към Костадинов са за изфабрикуване мотивите към СРС исканията. На последното заседание Янева ще има възможност да даде обяснения. От началото на делото тя не се явява в съдебната зала, тъй като по закон има това право.

Три месеца има прокуратурата, за да реши и какво да прави с разследването на пране на пари срещу Христо Бисеров. Той самият е поискал делото да бъде вкарано в съда или да бъде прекратено.

През тази година се очакват с интерес и други решения на магистратите. До към 16 януари ВКС трябва да се произнесе окончателно за вината на Николай Русинов-Чеци за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина. Той бе осъден до живот от СГС, но Апелативният съд намали наказанието на 19 г. Възможно е дори делото да бъде върнато за преразглеждане. През 2016-а още две почернени семейства също чакат думата на Темида. През септември бе даден ход на делото за посечената с брадва във Велико Търново Вероника от Никопол. Делото се гледа по съкратената процедура и така подсъдимият Илиян Здравков може да получи с 1/3 по-лека присъда, т.е. от около 25 г. затвор. Стрелецът от Лясковец Петко Петков, който уби командос при спецакция през март 2014 г., пък трябва да чуе окончателното решение на апелативния съд във Велико Търново. Той е обжалвал присъдата си. Петков беше признат за виновен за смъртта на Емил Шарков и за това, че е ранил още трима негови колеги.

Дали тези дела ще присъстват в очаквания остър доклад на Европейската комисия за напредъка на България, предстои да видим. Буксуващата съдебна реформа пак си остава приоритет и през тази година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай